7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Κίνα: Οι ΗΠΑ είναι «ο παγκόσμιος πρωταθλητής» των κυβερνοεπιθέσεων

Κίνα: Οι ΗΠΑ είναι «ο παγκόσμιος πρωταθλητής» των κυβερνοεπιθέσεων
AP Photo/Andy Wong

Η Κίνα διέψευσε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες των ΗΠΑ και των συμμάχων της σχετικά με τη κυβερνοεπίθεση του Πεκίνου εναντίον της Microsoft, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι είναι «ο παγκόσμιος πρωταθλητής» στο πεδίο αυτό.

Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ένα ακόμη θέμα που προκαλεί ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, μετά τον εμπορικό πόλεμο, τη Huawei, τους μουσουλμάνους Ουιγούρους, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.

Την ίδια ώρα η πρεσβεία της Κίνας στη Νέα Ζηλανδία χαρακτήρισε «αβάσιμες και ανεύθυνες» τις κατηγορίες «χωρίς αποδείξεις» του Ουέλινγκτον για το θέμα.

Από την πλευρά της η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπέρα κατηγόρησε την Αυστραλία ότι «απολαμβάνει σαν παπαγάλος» την αμερικανική ρητορική. «Όπως γνωρίζουν όλοι, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν ξεδιάντροπα μυστικές παρακολουθήσεις μεγάλης κλίμακας και χωρίς διακρίσεις σε πολλές χώρες του κόσμο, περιλαμβανομένων των συμμάχων τους. Πρόκειται για τον παγκόσμιο πρωταθλητή των κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων».

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της καταδίκασαν χθες Δευτέρα, σε συντονισμένη κίνηση, τις «κακόβουλες» κυβερνοεπιθέσεις του Πεκίνου το οποίο κατηγόρησαν και για τη μεγάλη επίθεση τον Μάρτιο εναντίον της εφαρμογής Exchange της Microsoft.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το ΝΑΤΟ και ο Καναδάς σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις ζήτησαν από την Κίνα να δρα «με υπεύθυνο τρόπο» στον κυβερνοχώρο. Αν και κάθε χώρα εξέδωσε διαφορετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πιο ευρεία μέχρι στιγμής καταδίκη των ενεργειών της Κίνας στον κυβερνοχώρο.

Η Κίνα «έχει μια ανεύθυνη συμπεριφορά, ενοχλητική και αποσταθεροποιητική στον κυβερνοχώρο, κάτι που αποτελεί μεγάλη απειλή για την οικονομία και την ασφάλεια» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το Λονδίνο υιοθέτησε αντίστοιχα αυστηρή ρητορική. «Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει το συστηματικό της κυβερνοσαμποτάζ και πρέπει να λογοδοτήσει, αν δεν το πράξει», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.