Συνεχίζεται η τραγωδία: 889 νεκροί στην Ιταλία - 832 στην Ισπανία

Συνεχίζεται η τραγωδία: 889 νεκροί στην Ιταλία - 832 στην Ισπανία

Τα στοιχεία από την Ιταλία και την Ισπανία συνεχίζουν να είναι αποκαρδιωτικά καθώς οι δύο χώρες θρήνησαν ακόμη μια μέρα περισσότερους από 1.700 νεκρούς. 

Η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας ανακοίνωσε 889 θανάτους το τελευταίο 24ωρο και 3.651 νέα κρούσματα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 10.023 άνθρωποι λόγω κορονοϊού, ενώ τα συνολικά κρούσματα έφτασαν στα 92.472.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 39.415 και οι νεκροί 5.944. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 12.383 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.344. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.930, με 362 νεκρούς. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ουσιαστικά σταθερός, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, οι νεκροί για πρώτη φορά ήταν περισσότεροι από 900 μέσα σε μία μέρα (969). 

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι και οι γιατροί που έχουν πέσει στο καθήκον καθώς τουλάχιστον 43 γιατροί έχουν νικηθεί από τον κορονοϊό, ενώ εκατοντάδες είναι αυτοί που είτε αναγκάζονται να δουλεύουν άρρωστοι είτε έχουν τεθεί εκτός μάχης σε καραντίνα στο σπίτι τους, αφήνοντας ένα δυσανάλογο κενό πίσω.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική βοήθεια για τους πολίτες που δεν έχουν, στην φάση αυτή, αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα.

Συνολικά, με την ταχύτερη χορήγηση ποσών που είχαν ήδη εγκριθεί και με νέα, έκτακτα κονδύλια, η κυβέρνηση θα καταβάλλει στους 8.000 δήμους της χώρας 4,7 δισ. ευρώ, για να μπορέσουν να εντοπίσουν και να στηρίξουν τις οικογένειες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη δυσκολία.

Προβλέπεται η χορήγηση, από την τοπική αυτοδιοίκηση, κουπονιών για αγορές σε σούπερ μάρκετ, αλλά και απευθείας παράδοση τροφίμων στο σπίτι, με την συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων.

Τραγική η κατάσταση και στην Ισπανία

Τραγική η κατάσταση και στην Ισπανία, με τον αριθμό των νέων περιστατικών και θανάτων από κορονοϊό να αυξάνεται ραγδαία και τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 70.000. Μέσα σε ένα 24ωρο, οι αρχές ανέφεραν 832 νέους θανάτους, αριθμό που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ για τη χώρα. Συνολικά, 5.690 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ισπανία εξαιτίας του Covid-19, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 72.248, από 64.059 στον απολογισμό της Παρασκευής. 

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λένε ότι ακόμη και απλά πράγματα, όπως στολές και μάσκες, είναι σε έλλειψη.

«Σε όλη την χώρα, βλέπετε παραδείγματα εργαζομένων που εφευρίσκουν διάφορες στολές, χρησιμοποιώντας πλαστικά» δήλωσε η Δρ. Όλγα Μεντιάνο, ειδικός πνευμονολόγος στην Γκουανταλαχάρα, περίπου 65 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με το Associated Press, το ξέσπασμα του κορονοϊού εξέθεσε τις αδυναμίες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Ισπανίας, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο σε περικοπές στον προϋπολογισμό του.

Τα νοσοκομεία στενάζουν κάτω από το βάρος της πανδημίας. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από δύο νοσοκομεία στην ισπανική πρωτεύουσα έδειξαν ασθενείς, με φιάλες οξυγόνου, σε γεμάτους διαδρόμους και αίθουσες επειγόντων.

Σταματά κάθε «μη αναγκαία» οικονομική δραστηριότητα για δύο εβδομάδες

Τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες λόγω της πανδημίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, λέγοντας ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.

Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει εκτάκτως και θα ισχύσει από την Δευτέρα 30 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου. Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.