8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Ιστορική συμφωνία της Google με το γαλλικό πρακτορείο

Ιστορική συμφωνία της Google με το γαλλικό πρακτορείο
Ap Images

«Η Google και το γαλλικό πρακτορείο Agence France-Presse (AFP), μετά από 18 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, μέσα στο πλαίσιο που έθεσε η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας (Autorité de la Concurrence), κατέληξαν σε συμφωνία», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου).

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός για τα επόμενα πέντε χρόνια θα καταβάλλει στο AFP αποζημίωση για την εκμετάλλευση του περιεχομένου του. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία που κλείνει πρακτορείο ειδήσεων.

Ενσωμάτωση της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα

Η Γαλλία ήταν το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο, τον Οκτώβριο του 2019, ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία του το άρθρο 15 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, αναγνωρίζεται νέο συγγενικό δικαίωμα στο ψηφιακό περιεχόμενο των εκδοτών Τύπου.

Όπως ανέφερε ο Φαμπρίς Φρι, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του γαλλικού πρακτορείου, «η πρωτοποριακή αυτή συμφωνία έχει ισχύ σε όλη την ΕΕ -συμπεριλαμβανομένων και των χωρών οι οποίες δεν έχουν ενσωματώσει ακόμα την Οδηγία- και καλύπτει το πολυμεσικό περιεχόμενο (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, γραφήματα) που παράγει το AFP σε έξι γλώσσες και το οποίο διαθέτει σε πελάτες εντός και εκτός Γαλλίας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φ. Φρι, «η υπογραφή της συμφωνίας, σηματοδοτεί την κατάληξη μακράς μάχης», για να συμπληρώσει ότι «η «διαφορά με αυτή τη συμφωνία είναι πως θα έχει διάρκεια».

Χάρη στο «προηγούμενο» που δημιουργεί, «θα μπορέσουμε να διεξάγουμε παρόμοιες διαπραγματεύσεις και με άλλες πλατφόρμες», πρόσθεσε ο Φαμπρίς Φρι σε εσωτερικό μήνυμά του προς τους εργαζόμενους του AFP.

Από τους μεγαλύτερους πελάτες του πρακτορείου

Στο μήνυμα αναφέρει επίσης ότι «η Google θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του πρακτορείου, μαζί με το Facebook». Ο αμερικανικός όμιλος Meta, στον οποίο ανήκει ο συγκεκριμένος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, αποζημιώνει πάνω από 80 μέσα ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του AFP.

Από τη δική του πλευρά ο Σεμπαστιάν Μισόφ, γενικός διευθυντής της Google στη Γαλλία δήλωσε: «Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία για να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε. Η συμφωνία με το AFP καταδεικνύει την πρόθεσή μας να βρούμε κοινό έδαφος με τους εκδότες και τα πρακτορεία Τύπου στη Γαλλία σχετικά με τα συγγενικά δικαιώματα. Αυτή η σύμπραξη θα στηρίξει περαιτέρω το έργο του AFP, ενώ ανοίγει τον δρόμο για ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ των ομάδων μας στο μέλλον».

Το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί δεν αποκαλύφθηκε. Η ευρύτερη σύμπραξη AFP και Google θα περιλαμβάνει επίσης σειρά δράσεων, που θα ανακοινωθούν στην πορεία. Μεταξύ αυτών και ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, όπως σημείωσαν οι δύο εταιρείες σε κοινή ανακοίνωσή τους.