Ισραήλ: Ο κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου τάσσεται υπέρ της διάλυσης της Βουλής

Ισραήλ: Ο κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου τάσσεται υπέρ της διάλυσης της Βουλής

Ο αρχηγός του κόμματος «Μπλε και Άσπρο» και Υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης συνεργασίας του Ισραήλ, Μπένι Γκάντς δήλωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της διάλυσης της Βουλής στην αυριανή ψηφοφορία στην βουλή της χώρας.

Περιγράφοντας τη συμπεριφορά του εταίρου ως "αηδιαστική" σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Γκάντς κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι είπε ψέματα στο κοινό όταν συμφώνησε να σχηματίσει συνασπισμό ενότητας.

"Μπήκα στην κυβέρνηση με βαριά καρδιά αλλά με όλη την καρδιά", δήλωσε ο Γκάντς, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, σχετικά με την απόφαση του Μαΐου να σχηματίσει συνασπισμό με τον Νετανιάχου.

Η υποστήριξη του κόμματος του Γκαντς είναι αρκετή ώστε να διαλυθεί η Βουλή ωστόσο όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η διαδικασία έχει αρκετά στάδια και θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ώστε να προκηρυχθούν και επίσημα, πρόωρες εκλογές.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, το Λικούντ και το Μπλε-Ασπρο βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχεδόν από την αρχή της συνεργασίας τους ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οι σχέσεις τους βρίσκονται σχεδόν στο ναδίρ με αφορμή τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι πρόθεση του Γκαντζ δεν είναι να προκαλέσει εκλογές αλλά να ασκήσει πίεση στον Νετανιάχου. Εάν διαλυθεί τελικά το κοινοβούλιο, θα διενεργηθούν εκλογές μέσα σε διάστημα 90 ημερών και πιθανόν να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο Ισραήλ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λικούντ του Νετανιάχου προηγείται, μπροστά από το κόμμα Γιαμίνα του Νάφταλι Μπένετ (ριζοσπαστική δεξιά), το κόμμα Γες Άτιντ Τέλεμ του κεντρώου Γιαΐρ Λάπιντ και το Γαλάζιο-Λευκό του Γκαντζ.

Πέρα από την αυριανή ψηφοφορία, αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία για την έγκριση του προϋπολογισμού μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, η Κνεσέτ θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Μάρτιο του 2021.