Ισραήλ: Κλείνουν τα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας επιθέσεων από Παλαιστίνιους

Ισραήλ: Κλείνουν τα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας επιθέσεων από Παλαιστίνιους

Οι αρχές του Ισραήλ έκλεισαν σήμερα μια από τις βασικές διελεύσεις προς τη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων διότι Παλαιστίνιοι έκαναν την εβδομάδα που πέρασε χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς για να προκαλέσουν πυρκαγιές σε τμήματα της ισραηλινής επικράτειας κοντά στα σύνορα με τον θύλακα.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ξέσπασαν πάνω από 30 πυρκαγιές σε παραμεθόριες κοινότητες εξαιτίας μπαλονιών με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τη Γάζα.

«Η διέλευση Κερέμ Σαλόμ θα παραμείνει κλειστή για τη διέλευση όλων των αγαθών, εξαιρουμένων μόνο απολύτως του απολύτως απαραίτητου ανθρωπιστικού υλικού και των καυσίμων», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Η Κερέμ Σαλόμ είναι μια από τις τρεις βασικές διόδους της Λωρίδας της Γάζας για την κίνηση προσώπων και αγαθών προς ή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι αυτή από την οποία διέρχονται τα περισσότερα αγαθά σε ημερήσια βάση.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το κλείσιμο της διέλευσης αυτής επηρεάζει κυρίως τα υλικά κατασκευών.

Τη Λωρίδα της Γάζας κυβερνά η Χαμάς, ισλαμιστική οργάνωση που το Ισραήλ και κράτη της Δύσης χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση. Επικαλούμενη τις ανησυχίες της για την ασφάλεια των Ισραηλινών, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ασκεί δρακόντειο έλεγχο στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα του θύλακα και περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την κίνηση προς και από τη Γάζα.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014) αφότου το ισλαμιστικό κίνημα πήρε τον έλεγχο του θύλακα το 2007, που ώθησε την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβάλλει αποκλεισμό.

Παρά την άτυπη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι κατόπιν μεσολάβησης του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, τα δύο μέρη συνεχίζουν σποραδικά τις εχθροπραξίες, με εκτοξεύσεις ρουκετών, χρήση ολμοβόλων και μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Γάζα και επιδρομές της ισραηλινής πολεμικές αεροπορίας σε αντίποινα.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αναλυτές, οι ενέργειες αυτές σκοπό έχουν να πιεστεί το ισραηλινό κράτος και να δώσει πράσινο φως προκειμένου να περάσει η οικονομική βοήθεια του Κατάρ στον θύλακα.