Ισραήλ - Έρευνα: Το 4ο εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά της Όμικρον

Ισραήλ - Έρευνα: Το 4ο εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά της Όμικρον

Αν και η τέταρτη δόση κατά του κορονοϊού ενισχύει τα αντισώματα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από το τρίτο εμβόλιο, ωστόσο δεν επαρκεί ως προληπτικό μέσο κατά των λοιμώξεων από την Όμικρον, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

Το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ χορήγησε την 4η δόση σε 154 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του και διαπίστωσε ότι αύξησε τα αντισώματά τους «ακόμη και λίγο υψηλότερα από ό,τι είχαμε μετά την τρίτη δόση», όπως ανέφερε η διευθύντρια του Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, Gili Regev-Yochay, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό κατά της Όμικρον, καθώς ενίσχυση μερικώς την άμυνα του οργανισμού.

«Γνωρίζουμε μέχρι τώρα ότι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία και για να μην μολυνθούμε από το Όμικρον είναι πιθανώς πολύ υψηλότερα από αυτό που προσφέρουν τα εμβόλια», σημείωσε.

Τα εμβόλια τα οποία ήταν αρκετά πιο επιτυχημένα στην αντιμετώπιση των προηγούμενων μεταλλάξεων είναι πολύ λιγότερο επιτυχή έναντι της Όμικρον, πρόσθεσε. Παρ' όλα αυτά, όσοι μολύνθηκαν από τον ιό έχοντας πραγματοποιήσει 4η δόση είχαν αποκλειστικά ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί.

Τα ευρήματα, που είναι τα πρώτα του είδους του στον κόσμο, ήταν προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Το Ισραήλ ήταν η χώρα που κυκλοφόρησε άμεσα τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 πριν από ένα χρόνο και τον περασμένο μήνα άρχισε να προσφέρει και την τρίτη δόση και τώρα την 4η δόση, στις πιο ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες.