Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, 23:06

-A +A

Ισπανία: Τρία νέα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά Καταλανών αυτονομιστών

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, 23:06
Ισπανία: Τρία νέα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά Καταλανών αυτονομιστών
-A +A

Σήμερα εκδόθηκαν τρία νέα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά τριών πρώην μελών της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για την απόπειρα απόσχισης της αυτοδιοικούμενης επαρχίας κατόπιν δημοψηφίσματος, το 2017. Τα εντάλματα αυτά έρχονται σε συνέχεια ενός ακόμα τελευταίου που εκδόθηκε κατά του πρώην αυτονομιστή Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν.   

Τα εντάλματα σύλληψης που εξεδόθησαν στρέφονται κατά του Τόνι Κομίν, του Λούις Πουίγκ θα παραδοθούν στην «αρμόδια δικαστική πηγή στο Βέλγιο» όπου και κατέφυγαν οι δύο Καταλανοί αξιωματούχοι το 2017, μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία, όπως εξάλλου έπραξε και ο Κάρλες Πουτζντεμόν, προσπαθώντας έτσι να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις που τους επεφύλασσε η ισπανική δικαιοσύνη.

Το ένταλμα σε βάρος της Κλάρα Πονσάτι παραδόθηκε στις αρχές της Σκωτίας όπου έχει εγκατασταθεί η πρώην υπουργός της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα και το Reuters, ο Κομίν διώκεται για «στάση» και «υπεξαίρεση δημοσίων πόρων», η Πονσάτι για «στάση» και ο Πουίγκ για «ανυπακοή» και «υπεξαίρεση δημοσίων πόρων».

Ο δικηγόρος της Κλάρα Πονσάτι ανακοίνωσε ότι η πελάτισσά του θα μεταβεί την Πέμπτη το πρωί σε δικαστήριο της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο, όπου και αναμένεται η άμεση σύλληψή της. Κατά την ακρόαση που θα ακολουθήσει, η υπεράσπισή της θα ζητήσει η Πονσάτι να αφεθεί ελεύθερη με καταβολή εγγύησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου της ''Αμερ Ανουάρ. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της «Αυτό το ένταλμα σύλληψης εκλαμβάνεται ως μια συστηματική απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα για ανεξαρτησία που κάνουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια Καταλανοί».

Από τις 14 1Οκτωβρίου η ανώτατη δικαστική αρχή της Ισπανικής Δικαιοσύνης έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για στάση και κακοδιαχείριση εις βάρος του αυτοεξόριστου πρώην Προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος υπήρξε και ο ιθύνων νους πίσω από την απόπειρα ανεξαρτησίας της ημιαυτόνομης και αυτοδιοικούμενης περιοχής της βορειοανατολικής Ισπανίας.

Η ανακοίνωση του νέου εντάλματος σύλληψης κατά του Πουτζντεμόν έλαβε χώρα λίγες μόλις ώρες μετά την καταδίκη από το ανώτατο δικαστήριο εννέα αυτονομιστών ηγετών, μεταξύ των οποίων ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Πουτζντεμόν, πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας Οριόλ Ζουνκέρας, σε ποινές φυλάκισης από 9 έως 13 χρόνια.

Η παραπάνω καταδίκη εξάλλου έχει αναζωπυρώσει τα πολιτικά πάθη στην Καταλονία, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανούς οπαδούς της λύσης της ανεξαρτησίας στους δρόμους, ενώ πολλές διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε άγριες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης, ειδικά στην Βαρκελώνη, αλλά και κάποιες ακόμα μεγάλες πόλεις. 

Οι δικηγόροι του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες, ο οποίος είναι ελεύθερος υπό δικαστικό έλεγχο εν αναμονή της ανάλυσης του εντάλματος σύλληψης από τη βελγική δικαιοσύνη, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αμφισβητήσουν τη θέση της εισαγγελίας των Βρυξελλών, η οποία σύμφωνα με αυτούς είναι ευνοϊκή στην έκδοση του Πουτζντεμόν στην Ισπανία.

Εις βάρος του Πουτζντεμόν και πρώην μελών της κυβέρνησής του εκκρεμούσαν παλαιότερα εντάλματα σύλληψης αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας τα είχε αποσύρει μετά τις δικαστικές αντιξοότητες στο Βέλγιο και στη Γερμανία.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα