«Ναι» Σαλβίνι σε έλλειμμα 2,4% για το 2019 - Ιταλικές «πιέσεις» στο ευρώ

«Ναι» Σαλβίνι σε έλλειμμα 2,4% για το 2019 - Ιταλικές «πιέσεις» στο ευρώ

Υπό πίεση βρίσκεται το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς όλα δείχνουν πως η ιταλική κυβέρνηση θα πιέσει για δημόσιο έλλειμμα 2,4% για την επόμενη χρονιά, με τον Ματέο Σαλβίνι να συμφωνεί - σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο - τελευταία στιγμή στην πρόταση του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσουν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, τους πολυαναμενόμενους στόχους για την ανάπτυξη, το έλλειμμα και το χρέος της επόμενης τριετίας.

Το ευρώ υποχωρεί 0,3% έναντι του δολαρίου στα 1,17 δολάρια, με τις αγορές να κυριαρχούνται από νευρικότητα μετά τις δηλώσεις Ντι Μάιο για τα σχέδια δαπανών στην Ιταλία. Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου κινείται υψηλότερα, στο 2,968%.

«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα», δήλωσε νωρίτερα ο Ντι Μάιο από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που δεν θα «ευνοεί τους ισχυρούς που “έτρωγαν” επί χρόνια εις βάρος των Ιταλών».

Παρά τις πληροφορίες περί παραίτησης του ΥΠΟΙΚ, Τζοβάνι Τρία, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Ντι Μάιο, έβαλε τέλος στην φημολογία, δηλώνοντας πως κανείς δεν ζητάει παραίτηση του υπουργού.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, ένα στέλεχος της Λέγκας, ο Ρικάρντο Μολινάρι, δήλωσε πως «αν ο Τρία δεν συμφωνεί με το σχέδιο, θα βρούμε άλλον υπουργό Οικονομικών».

Ο αρχηγός της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε σήμερα στην διαμόρφωση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού. Σε δηλώσεις του από την Τύνιδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη με θέμα το μεταναστευτικό, ο Σαλβίνι τόνισε:

«Το δικαίωμα στην εργασία, στην ευτυχία εκατομμυρίων Ιταλών είναι πιο σημαντικό από κάποια νουμεράκια. Αξίζει τον κόπο να ξεπεράσουμε το όριο του 2% στην σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ».

«Πέρα από τους αριθμούς, εργαζόμαστε με σημείο αναφοράς τα όσα υποσχεθήκαμε στους Ιταλούς. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πορεύεται προς μια ενιαία κατεύθυνση. Προς αυτήν ακριβώς καταβάλλουμε όλοι τις προσπάθειές μας» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λέγκα.

Σε δηλώσεις του χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, - ο οποίος επιδιώκει να κρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 2% - σημείωσε πως «ορκίστηκα ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς το αποκλειστικό όφελος της χώρας και όχι άλλων και δεν ορκίστηκα μόνον εγώ». Η αναφορά του, σύμφωνα με τους σχολιαστές, απαντά στον έντονο διάλογο που διεξάγεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης Κόντε, σχετικά με το αν πρέπει να αυξηθεί το δημόσιο έλλειμμα, ώστε να εφαρμοστούν οι προεκλογικές υποσχέσεις της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

«Έχω δώσει την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί την οδό της μείωσης του δημόσιου χρέους για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά και των πολιτών που έχουν αποταμιεύσεις», πρόσθεσε ο ιταλός τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών. «Πρέπει να προστατεύσουμε τις αποταμιεύσεις των Ιταλών από την αύξηση των επιτοκίων», κατέστησε σαφές.

Διαβάστε ακόμα:

- Ώρα μηδέν για την Ιταλία: «Kolotoumba» ή μετωπική σύγκρουση;