Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν νέες κυρώσεις - Δεν θα υποκύψουμε στις αμερικανικές πιέσεις

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν νέες κυρώσεις - Δεν θα υποκύψουμε στις αμερικανικές πιέσεις

Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με ήττα στην κίνησή τους για την επιβολή εκ νέου των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας του, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωνε την αποκατάσταση της εφαρμογής όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ, κατά του Ιράν.

“Η Αμερική προσεγγίζει μία σίγουρη ήττα, στην κίνησή της για τις κυρώσεις... Αντιμετωπίζει την ήττα και την αρνητική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα. Δε θα υποκύψουμε ποτέ στις αμερικανικές πιέσεις και το Ιράν θα δώσει μία συντριπτική απάντηση στο μπουλίνγκ της Αμερικής,” είπε ο Ροχανί.

Τζ. Ζαρίφ: Ο κόσμος πρέπει να προβάλλει αντίσταση στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προβάλλει αντίσταση στη χρήση από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ του εργαλείου των κυρώσεων για να επιβάλλει τη θέλησή της μέσω του «εκφοβισμού» διότι αλλιώς θα πρέπει να περιμένει κυρώσεις, δήλωσε χθες Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χουσέιν Σαλαμί υποβάθμισε χθες το ενδεχόμενο πολέμου με τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο περί αμερικανικής «μπλόφας».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα του δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε η Ουάσινγκτον κρίνει πως παραβιάζει το εμπάργκο πώλησης συμβατικών όπλων στο Ιράν, το οποίο τυπικά πρόκειται να εκπνεύσει τον Οκτώβριο, έλεγαν ενημερωμένες πηγές την Πέμπτη.

«Οι Αμερικανοί κατά κανόνα δρουν με τον εκφοβισμό κι επιβάλλουν κυρώσεις (...) Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στον εκφοβισμό», τόνισε ο Ζαρίφ μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση λίγες ώρες πριν από την «προθεσμία» που είχαν ορίσει οι ΗΠΑ για την επαναφορά κατ’ αυτές των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν σε ισχύ.

Διότι οι άλλες χώρες «θα αντιμετωπίσουν τα ίδια αύριο, όταν η Αμερική θα εφαρμόσει την ίδια προσέγγιση όσον αφορά τον (σ.σ. υπό κατασκευή αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία) Nord Stream (2) και άλλα σχέδια, επειδή αυτός που συνηθίζει να επιβάλλει τη βούλησή του μέσω του εκφοβισμού θα συνεχίσει να δρα με τον ίδιο τρόπο εάν του επιτραπεί να το κάνει μια φορά», εξήγησε ο Ζαρίφ.

Οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εναντιώνονται στο έργο κατασκευής του Nord Stream 2, διότι λένε πως θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

«Ουδεμία δύναμη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μπορεί να επιβάλλει νέο πόλεμο στο ιρανικό έθνος, άρα ο κόσμος δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις υπερβολικές μπλόφες του αμερικανού προέδρου», δήλωσε εξάλλου ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χουσέιν Σαλαμί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Σαλαμί προφανώς έκανε την τοποθέτηση αυτή αντιδρώντας σε ανάρτηση του Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στην οποία ο μεγιστάνας διεμήνυσε πως εάν το Ιράν διέπραττε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, τα αμερικανικά αντίποινα θα ήταν «1.000 μεγαλύτερα σε μέγεθος».