Ιράν: Δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροπλάνων από την Τεχεράνη

Ιράν: Δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροπλάνων από την Τεχεράνη

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εκτόξευσαν «άφθονους» βαλλιστικούς πυραύλους επιφανείας-επιφανείας και προχώρησαν σε δοκιμές ιρανικής κατασκευής νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη διάρκεια σημερινών στρατιωτικών γυμνασίων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Τα γυμνάσια, τα οποία παρακολούθησε ο διοικητής των Φρουρών υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί στην κεντρική ερημική περιοχή της χώρας, πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθούν δοκιμές μικρού βεληνεκούς ναυτικών πυραύλων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν προχθές, Τετάρτη, καθώς και ασκήσεις που είχαν γίνει νωρίτερα αυτό το μήνα με συμμετοχή ευρύ φάσματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής.

«Τα βομβαρδιστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν την υποθετική εχθρική πυραυλική ασπίδα απ' όλες τις κατευθύνσεις, καταστρέφοντας πλήρως τους στόχους», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση για τις σημερινές ασκήσεις.

«Επίσης άφθονοι βαλλιστικοί πύραυλοι νέας γενιάς εκτοξεύθηκαν εναντίον επιλεγμένων στόχων, καταφέροντας θανατηφόρα πλήγματα στις υποθετικές εχθρικές βάσεις».

Το Ιράν έχει ένα από τα μεγαλύτερα πυραυλικά προγράμματα στη Μέση Ανατολή, καθώς θεωρεί τα όπλα αυτά αποτρεπτική δύναμη, αλλά και δύναμη αντιποίνων εναντίον των ΗΠΑ και άλλων αντιπάλων σε περίπτωση πολέμου.

Από το 2018, που ο Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις και επανέφερε σκληρές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, έχουν σημειωθεί κατά περιόδους αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις ιρανικές και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στον Κόλπο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, έχει δηλώσει πως η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει στη συμφωνία, «αν το Ιράν επανέλθει στην πλήρη συμμόρφωση» προς τους όρους της συμφωνίας που επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων.