ΗΠΑ:  Πρώτο κρούσμα παραλλαγμένου στελέχους του ιού στην Μινεσότα

ΗΠΑ: Πρώτο κρούσμα παραλλαγμένου στελέχους του ιού στην Μινεσότα

Ένα πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, ενημέρωσαν χθες Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία Μινεσότα.

Ο ασθενής, κάτοικος της πολιτείας, που γειτονεύει με τον Καναδά, ασθένησε στις αρχές του Ιανουαρίου, μετά την επιστροφή του από ταξίδι στη Βραζιλία. Διαγνώστηκε την 9η Ιανουαρίου πως έχει προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος με την ονομασία Brazil P.1.

Στις ΗΠΑ έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από είκοσι πολιτείες. Αυτό ενδέχεται να είναι το στέλεχος που διαδίδεται περισσότερο στη χώρα μέχρι τον Μάρτιο, προειδοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού είναι διαφορετικές εκδοχές του SARS-CoV-2, που προκύπτουν έπειτα από πολλαπλές μεταλλάξεις. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο στην εξέλιξη της ζωής ενός ιού, ανάλογα με τους ξενιστές του.

Διάφορες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, στην πλειονότητά τους χωρίς αξιόλογες μεταβολές. Όμως κάποια από τα παραλλαγμένα στελέχη έχουν πλεονεκτήματα ως προς την επιβίωση και την αναπαραγωγή του ιού: για παράδειγμα, πολύ υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Το αμερικανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας Moderna διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιό του εναντίον του νέου κορονοϊού είναι αποτελεσματικό και εναντίον των παραλλαγμένων στελεχών του, ιδίως αυτού που ταυτοποιήθηκε στη Βρετανία. Αλλά αναγνωρίζει πως η αποτελεσματικότητα του προϊόντος της υφίσταται μείωση όταν πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Η ανακοίνωση του πολιτειακού υπουργείου Υγείας στη Μινεσότα καταγράφηκε την ημέρα που ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο παρατάθηκε η απαγόρευση εισόδου σε όλους τους αλλοδαπούς που έχουν επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και άλλες 26 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια.

AP Photo/Damian Dovarganes