ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή αντι-δορυφορικού όπλου

ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή αντι-δορυφορικού όπλου

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκτόξευσε αντικείμενο «με τα χαρακτηριστικά όπλου» κατά τη διάρκεια μιας δορυφορικής δοκιμής που θα μπορούσε να «απειλήσει την ειρηνική χρήση του διαστήματος».

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιπτέραρχος Χάρβεϊ Σμιθ δήλωσε: «Ανησυχούμε για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία δοκίμασε έναν από τους δορυφόρους της εκτοξεύοντας ένα βλήμα με τα χαρακτηριστικά ενός όπλου. Δράσεις αυτού του είδους απειλούν την ειρηνική χρήση του χώρου και μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τους δορυφόρους και τα διαστημικά συστήματα από τα οποία εξαρτάται ο κόσμος. Καλούμε τη Ρωσία να αποφύγει περαιτέρω τέτοιες δοκιμές».

Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρθηκε σε τέτοιου είδους ρωσική δραστηριότητα.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν επίσης τη δράση, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως δοκιμή ενός αντι-δορυφορικού όπλου.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ (US Space Command) είχε καταγγείλει δημόσια την εκτόξευση ενός αντιδορυφορικού πυραύλου από τη Ρωσία.

Όπως είχε υποστηρίξει τότε ο πτέραρχος Τζον Ρέιμοντ, επικεφαλής της US Space Command και επικεφαλής διαστημικών επιχειρήσεων της US Space Force, η συγκεκριμένη δοκιμή «παρέχει ακόμα ένα παράδειγμα πως οι απειλές απέναντι σε αμερικανικά και συμμαχικά διαστημικά συστήματα είναι αληθινές, σοβαρές και αυξανόμενες...οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και αποφασισμένες να αποτρέψουν την επιθετικότητα και να υπερασπιστούν το έθνος, τους συμμάχους μας και τα αμερικανικά συμφέροντα από εχθρικές ενέργειες στο διάστημα».