ΗΠΑ: Για 100.000-200.000 νεκρούς κάνει λόγο ο Δρ. Ά. Φαούτσι

ΗΠΑ: Για 100.000-200.000 νεκρούς κάνει λόγο ο Δρ. Ά. Φαούτσι

Την εκτίμηση ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τις 100.000-200.000 εξέφρασε ένας από τους γνωστότερους ειδικούς λοιμωξιολόγους και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την πανδημία του νέου κορονοϊού, ο Δρ. Άνθονι Φαούτσι.

«Με βάση αυτά που βλέπουμε σήμερα, θα έλεγα μεταξύ 100.000-200.000, είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, με επιφύλαξη όπως επισήμανε, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα μπορεί να ανέλθουν σε «εκατομμύρια».

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων υπενθύμισε πάντως ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε διάφορες υποθέσεις. «Παρουσιάζουν το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο. Και σε γενικές γραμμές η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση», εξήγησε. «Δεν έχω δει ποτέ, στις ασθένειες για τις οποίες έχω εργαστεί, να υλοποιείται το χειρότερο σενάριο. Πάντα υπάρχει υπερεκτίμηση», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι οι προβλέψεις αυτές «μπορεί να αλλάξουν», ενώ «οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες», αποφεύγοντας να αναφερθεί στη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι «Θέλει να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα μέχρι τις 12 Απριλίου». 

Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου ο Φαούτσι είχε προβλέψει ότι ο ιός θα μετατραπεί σε πανδημία, αλλά «δεν θα είναι καταστροφικός για την ανθρωπότητα».