ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο διορισμός της νέας Διευθύντριας των Υπηρεσιών Πληροφοριών

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο διορισμός της νέας Διευθύντριας των Υπηρεσιών Πληροφοριών

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες Τετάρτη, με ιδιαίτερα ευρεία πλειοψηφία 84 ψήφων, τον διορισμό της Άβριλ Χέινς στο αξίωμα της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI)· πρόκειται για το πρώτο μέλος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που ο διορισμός του εγκρίθηκε, την ημέρα της ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Άλλοτε δεύτερη τη τάξει στη CIA, η κυρία Χέινς, 51 ετών, θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις δραστηριότητες της CIA, της NSA και των άλλων 15 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετά τον διορισμό της Χέινς, κατά του οποίου τάχθηκαν μόλις 10 από τους παρόντες, η Γερουσία ανέβαλε τις εργασίες της για σήμερα Πέμπτη. Ενδέχεται σήμερα να εγκρίνει και άλλους υποψηφίους για καίριες θέσεις που ονόμασε ο Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης για την έγκριση του διορισμού της ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη, η κυρία Χέινς υποσχέθηκε να παραμείνει «απολιτική» και να αποκαταστήσει «την εμπιστοσύνη» στις υπηρεσίες πληροφοριών, που επικρίνονταν συχνά από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης των διορισμών των μελών της κυβέρνησής του από τη Γερουσία, που ελεγχόταν μέχρι χθες το πρωί από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων επέμεινε να αρνείται την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ενώ απέμεναν ημέρες πριν μεταβιβάσει την εξουσία στον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο. Επέσειε κατηγορίες, για τις οποίες δεν παρουσίασε καμία απόδειξη, περί νοθείας. Τις επανέλαβε την 6η Ιανουαρίου, απευθυνόμενους στους υποστηρικτές του του, μερικές ώρες πριν από την αιματηρή εισβολή πλήθους των πιο ριζοσπαστικοποιημένων οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Στην ακρόασή της την Τρίτη, η Άβριλ Χέινς ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με τις υπηρεσίες που διενεργούν έρευνες για την εισβολή προκειμένου να εξακριβωθεί αν οι εισβολείς επηρεάστηκαν από ξένη χώρα ή είχαν διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Ερωτηθείσα από γερουσιαστή αν η Ρωσία μπορεί να διαδραμάτισε κάποιο ρόλο, απάντησε επαναλαμβάνοντας την κατηγορία σε βάρος της Μόσχας ότι στο παρελθόν έλαβε «ενεργητικά μέτρα» και επιδόθηκε σε «εκστρατείες επηρεασμού» για να «επιτείνει τους διχασμούς σε αυτή τη χώρα» και για να «προωθήσει τον εξτρεμισμό».

Η Άβριλ Χέινς δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα υιοθετήσει «επιθετική» στάση έναντι της Κίνας και ότι θα δημοσιοποιήσει την έκθεση για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, την οποία αρνήθηκε να επιτρέψει να δοθεί στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.