ΗΠΑ: Δεκάδες πανεπιστήμια εναντίον της απόφασης Τραμπ

ΗΠΑ: Δεκάδες πανεπιστήμια εναντίον της απόφασης Τραμπ

Περίπου 60 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ κατέθεσαν υπόμνημα με το οποίο υποστηρίζουν τη μήνυση που έχουν υποβάλλει τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ανακαλέσει τη βίζα των ξένων φοιτητών που δεν θα παρακολουθούν μαθήματα με φυσική παρουσία.

Συνολικά 59 πανεπιστήμια υπογράφουν το υπόμνημα, μεταξύ αυτών και 7 από τα γνωστότερα ιδρύματα των ΗΠΑ.

Τα πανεπιστήμια τονίζουν ότι βασίζονται στις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές, που υποτίθεται ότι θα παρέμεναν «σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», και που επιτρέπουν στους ξένους φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα αποκλειστικά μέσω διαδικτύου όσο διαρκεί η πανδημία. «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να υφίσταται, κι όμως η πολιτική της κυβέρνησης αλλάζει ξαφνικά και δραστικά, αποδιοργανώνοντας τα σχέδια των πανεπιστημίων και δημιουργώντας μεγάλη αναταραχή», δηλώνουν στο υπόμνημα.

Περίπου 1,1 εκατ. ξένοι φοιτητές παρακολουθούσαν μαθήματα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5,5% του συνόλου των εγγραφών στην αμερικανική ανώτατη εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας που συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει το άνοιγμα όλων των σχολείων και πανεπιστημίων το φθινόπωρο, ωστόσο το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει ήδη ανακοινώσει ότι όλα τα μαθήματα του πρώτου τριμήνου θα πραγματοποιηθούν μόνο μέσω διαδικτύου.