Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει - Πώς την μονιμοποιούν τεχνολογικοί κολοσσοί

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει - Πώς την μονιμοποιούν τεχνολογικοί κολοσσοί

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, παρά την πρόοδο της εμβολιαστικής διαδικασίας. Την τάση αποδεικνύουν οι πρακτικές των τεχνολογικών κολοσσών της Wall Street που σε μεγάλο βαθμό επιλέγουν υβριδικό μοντέλο, με την τηλεργασία στο επίκεντρο.

Η Facebook έδωσε την ελευθερία σε όσους υπαλλήλους της έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με τηλεργασία. Τα γραφεία της θα ανοίξουν τον Οκτώβριο, ωστόσο όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εργάζονται εξ αποστάσεως τον μισό χρόνο. Η Amazon από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται δύο φορές την εβδομάδα από το σπίτι τους.

Αλληλεπίδραση και εξ' αποστάσεως

Η Apple ανακοίνωσε ότι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις διαδικτυακές συναντήσεις και καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα γραφεία έως τον Σεπτέμβριο, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, επιτρέπει την τηλεργασία δύο μέρες την εβδομάδα.

Η Alphabet, μητρική της Google, ανακοίνωσε ότι το 20% των εργαζομένων θα εργάζεται από το σπίτι, όταν ανοίξει τα δικά της γραφεία, διατηρώντας και την επιλογή της τηλεργασίας.

Νέες εγκαταστάσεις με φυσική παρουσία στο 20% 

Η Google σχεδιάζει νέο καθεστώς, με το 60% του προσωπικού να εργάζεται από το γραφείο κάποιες ημέρες την εβδομάδα, το 20% να έχει φυσική παρουσία στις νέες εγκαταστάσεις της και το υπόλοιπο 20% να εργάζεται με τηλεργασία.

Εντωμεταξύ, νέα μελέτη της εταιρείας Bartleby, την οποία δημοσιεύει ο Economist, φέρει τους εργαζόμενους να αυξάνουν τις ώρες εργασίας τους, αλλά όχι και την παραγωγικότητά τους.

Αύξηση του ωραρίου, όχι της παραγωγικότητας

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε ασιατική τεχνολογική εταιρεία την περίοδο από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2020, οι συνολικές ώρες εργασίας ήταν 30% περισσότερες από ό,τι πριν την πανδημία.

Ωστόσο, παρά τον έξτρα χρόνο εργασίας, η παραγωγή μειώθηκε κατά 20%, καθώς οι υπάλληλοι αφιέρωσαν πολύ χρόνο στις μεταξύ τους συνεννοήσεις.