8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Η Ουάσιγκτον «ανησυχεί βαθιά» για τα περί «ρωσικής Κριμαίας» του βούλγαρου προέδρου

Η Ουάσιγκτον «ανησυχεί βαθιά» για τα περί «ρωσικής Κριμαίας» του βούλγαρου προέδρου
Ο Ρούμεν Ράντεφ
Ap Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για σχόλια του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τα οποία η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014 από την Ουκρανία, είναι «ρωσική», ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια.

Ο Ράντεφ, ο οποίος κέρδισε μια δέυτερη προεδρική θητεία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες, Κυριακή, έχει δεσμευθεί να διατηρήσει στενές σχέσεις με τους συμμάχους της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει επίσης απευθύνει έκκληση για μια πραγματιστική σχέση με τη Ρωσία.

Σε προεκλογικό ντιμπέιτ, ο Ράντεφ είχε πει πως η Κριμαία είναι «αυτή τη στιγμή ρωσική» και είχε καλέσει τις Βρυξέλλες να αποκαταστήσουν το διάλογο με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν λειτουργούν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες δηλώσεις του βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, στις οποίες αναφέρθηκε στην Κριμαία ως 'ρωσική'», ανέφερε σε δήλωσή της η αμερικανική πρεσβεία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είμαστε όλοι ξεκάθαροι και ενωμένοι στη θέση μας ότι, παρά την προσπάθεια προσάρτησης της Ρωσίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Αντιδράσεις στην Ουκρανία

Τα σχόλια του Ράντεφ για την Κριμαία προκάλεσαν διαμαρτυρίες από την Ουκρανία και ισχυρές επικρίσεις από τους αντιπάλους του στη Βουλγαρία.

Οι υποστηρικτές του Ράντεφ λένε πως ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει πως η προσάρτηση της Κριμαίας παραβίασε το διεθνές δίκαιο, είχε στόχο να κατευνάσει τους φιλορώσους ψηφοφόρους στη Βουλγαρία πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ