7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε την ένταξη της χώρας στην «Ομάδα Λίμα»

Η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε την ένταξη της χώρας στην «Ομάδα Λίμα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας υπό την πρόεδρο Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε ότι η χώρα εντάχθηκε στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμας, μαζί με άλλα δέκα και πλέον κράτη της Λατινικής Αμερικής — συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Αργεντινής, του Μεξικού και του Περού — καθώς και τον Καναδά, για να συμμετάσχει στις προσπάθειες εξεύρεσης «ειρηνικής λύσης» στην κρίση στη Βενεζουέλα, αποστασιοποιούμενη περαιτέρω από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Η Ομάδα της Λίμας ιδρύθηκε το 2017, για να αναζητηθεί λύση με τη βοήθεια της περιφέρειας στην βαθιά πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της οποίας τουλάχιστον 50 κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Πριν υποβάλει την παραίτησή του υπό ασφυκτική πίεση του στρατού ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες τον Νοέμβριο, η Βολιβία ήταν από τους πιο στενούς συμμάχους της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Όμως η Ομάδα της Λίμας θεωρεί έκνομη την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Μια από τις πρώτες ενέργειες της μεταβατικής κυβέρνησης της Άνιες ήταν να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό.

Ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, επικαλούμενη την «ανάμιξή τους» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βολιβίας, και την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τη συμμαχία ALBA-TCP, που ίδρυσαν η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Δεν έχει υπάρξει ως τώρα κάποιο σχόλιο από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ομάδας Λίμας ή τον πρώην πρόεδρο Μοράλες.

AP Photo/Juan Karita