Η Γαλλία ξεκινάει τις ευρωπαϊκές δωρεές εμβολίων στις φτωχότερες χώρες

Η Γαλλία ξεκινάει τις ευρωπαϊκές δωρεές εμβολίων στις φτωχότερες χώρες

Η Γαλλία θα προσφέρει για αρχή 100.000 δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτόν τον μήνα, το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στέλνει τις δικές του προμήθειες στην πρωτοβουλία Covax για τις φτωχότερες χώρες, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να στείλουν το 5% των προμηθειών τους στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να εμποδίσουν την ανάπτυξη νέων παραλλαγών και να σταματήσουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να αποκτήσουν διπλωματικό πλεονέκτημα μοιράζοντας τα εμβόλιά τους.

«Η Γαλλία θα εγκαινιάσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό καταμερισμού εμβολίων με το Covax», είπε σήμερα ένας σύμβουλος του Μακρόν.

«Ελπίζουμε και άλλες χώρες να μοιραστούν στην πράξη εμβόλια με το Covax».

Το σύστημα Covax στοχεύει να διασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τις χαμηλού εισοδήματος χώρες έως το τέλος του 2021.

Τον Μάρτιο, είχε αναφερθεί ότι στόχος ήταν να διανείμει 237 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε 142 χώρες έως τα τέλη Μαΐου», ενώ απέστειλε επίσης τα πρώτα εμβόλια της Pfizer.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ανεπτυγμένες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, που σπεύδουν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους, έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν μονάχα χρήματα στο Covax και αποφεύγουν να στείλουν δόσεις από τα αποθέματά τους.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να στείλει 500.000 δόσεις έως τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τον Γάλλο σύμβουλο.

Το πρώτο φορτίο των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που προέρχεται από τις αναμενόμενες παραδόσεις στη Γαλλία, θα σταλεί στο Covax «άμεσα», σημείωσε ο σύμβουλος.