Τρεις νέοι μνηστήρες για την Κρήτη - Ποιοι «κολοσσοί» μπαίνουν στο παιχνίδι
Shutterstock
Shutterstock
Υδρογονάνθρακες

Τρεις νέοι μνηστήρες για την Κρήτη - Ποιοι «κολοσσοί» μπαίνουν στο παιχνίδι

Μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για τα θαλάσσια blocks «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης II», ο διεθνής διαγωνισμός της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων φαίνεται να προσελκύει και άλλους ισχυρούς πετρελαϊκούς «παίκτες».

Οι νέοι μνηστήρες που βολιδοσκοπούν τα θαλάσσια ελληνικά οικόπεδα που βρίσκονται σε διαδικασία παραχώρησης μέσω του διεθνούς διαγωνισμού που προκάλεσε η Chevron, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι η BP, η Eni και η TotalEnergies. 

Ο τρεις πολυεθνικές βρίσκονται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, Ε∆ΕΥΕΠ και υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας μια πρώτη ενημέρωση από αυτούς, δείχνοντας ξεκάθαρο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Η κινητικότητα αυτή ακολουθεί την αποδοχή της πρότασης της Chevron από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, και θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή στον εγχώριο χάρτη υδρογονανθράκων.

Αν και δεν έχει ακόμη κατατεθεί επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις παραπάνω εταιρείες, πηγές αναφέρουν πως ενδέχεται σύντομα να αποκτήσουν πρόσβαση στο data room της ΕΔΕΥΕΠ, ώστε να μελετήσουν τα σεισμικά δεδομένα των υπό παραχώρηση περιοχών. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για νέες συμμετοχές.

Σε συζητήσεις και η HELLENiQ ENERGY

Θυμίζουμε ότι και η HELLENiQ ENERGY είχε ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, ενώ τώρα βρίσκεται και αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις με διεθνείς ενεργειακούς ομίλους για την από κοινού συμμετοχή σε αυτόν και σε αναζήτηση εταίρου, όχι μόνο για το οικόπεδο Νότια της Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζεται ότι η TotalEnergies διατηρούσε στο παρελθόν κοινά συμφέροντα με την HELLENiQ ENERGY και την ExxonMobil στις περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», πριν αποχωρήσει από τις ελληνικές παραχωρήσεις πριν από περίπου πέντε χρόνια. 

Άλλωστε, λίγες ημέρες πριν, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της HELLENiQ ENERGY, ο διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης, εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας και για τα νέα οικόπεδα «Κρήτη Ι» και «Κρήτη ΙΙ».

Η εταιρεία θα αξιολογήσει και τα τρία υπό παραχώρηση νέα οικόπεδα και θα λάβει οριστικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κερδίζει έδαφος και η Λιβύη

Το διεθνές ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα καθώς ο αντίστοιχος διαγωνισμός της Λιβύης για έρευνα υδρογονανθράκων έχει ανοίξει την «όρεξη» των πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες εξετάζουν στρατηγικά και τα γεωπολιτικά δεδομένα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Στους διαγωνισμούς της Λιβύης συμμετέχουν επίσης η Εxxonmobil, που ερευνά τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, και η Chevron, που προκάλεσε τον διαγωνισμό για τις δύο νέες περιοχές νοτίως της Κρήτης.

Total Energies και Eni εκδήλωσαν, επίσης, το ενδιαφέρον τους ενώ η επιστροφή ξένων εταιρειών στην εξερεύνηση κοιταμάτων σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη χώρα, όπου αν και φιλοξενούνται τα μεγαλύτερα αποθέματα της αφρικανικής ηπείρου, η παραγωγή έχει πληγεί από τις συγκρούσεις που μαστίζουν τη Λιβύη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. 

Οι TotalEnergies, BP και Eni δεν είναι «νεοεισερχόμενοι» στην περιοχή. Η Eni έχει να επιδείξει τη σημαντική ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, ενώ η BP δραστηριοποιείται ήδη στο Ισραήλ και το Δέλτα του Νείλου, γεγονός που τους προσδίδει σημαντικό πλεονέκτημα γνώσης της γεωλογικής και γεωπολιτικής κατάστασης της Ανατολικής Μεσογείου.

Το κοινό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες της Λιβύης και της Ελλάδας των δύο αμερικανικών κολοσσών Chevron και ExxonMobil, αλλά και άλλων εταιριών με τις οποίες συνομιλεί και η Ελλάδα διαβάζεται από την αγορά ως πολύ θετική εξέλιξη και ως σημάδι εξομάλυνσης των σχέσεων Αθήνας- Τρίπολης.