Έβλεπα με τι αγωνία περίμεναν οι άσπονδοι φίλοι και εχθροί του Μητσοτάκη τις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιούνταν ενώ έτρεχε η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ. Τους προειδοποιούσα, εντελώς φιλικά, ότι αδίκως αναμένουν πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Τέτοια ζητήματα έχουν ενσωματωθεί στην πολιτική κανονικότητα και δεν προκαλούν καμιά εντύπωση. Όπως και οι υποκλοπές, αφορούν έναν περιορισμένο κύκλο ανθρώπων οι οποίοι ανησυχούν για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Άλλοι ειλικρινώς, άλλοι υποκριτικά διότι ασκούν διατεταγμένη υπηρεσία. Η ηθικολογία είναι ο φερετζές τους.
Έτσι η δημοσκόπηση της PULSE για την τηλεόραση του Σκάι έδειξε πως η δημοσκοπική βελόνα δε μετακινήθηκε καθόλου. Σαν να μην υπήρξε ΟΠΕΚΕΠΕ και την εξήγηση για αυτό το γεγονός την έδωσε η απάντηση στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για το σκάνδαλο. Το 33% απέδωσε την ευθύνη στην κυβέρνηση, το 33% σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και το 23% στο πολιτικό σύστημα. Βέβαια, μένει να δούμε τι απόνερα θα υπάρξουν, αλλά μέσα στη θερινή ραστώνη και με τα μπάνια του λαού προεξάρχον θέμα, μόνον οι επαγγελματίες της ενημέρωσης θα ασχοληθούν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Και να μην ξεχάσω πως η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ—που εδραιώνεται στη δεύτερη θέση—παραμένει στις 15 μονάδες.
Φυσικά, όλοι όσοι μισούν τον Κυριάκο συνεχίζουν να βρίσκονται, μετά και την προαναφερθείσα δημοσκόπηση, σε φάση πολιτικής κατάθλιψης. Οι πιο σοβαροί από αυτούς βιώνουν το δράμα τους με τη σιωπή, οι άλλοι εξακολουθούν να γράφουν και να γελοιοποιούνται. Τώρα ανακάλυψαν μια τρίτη γυναίκα που θα γκρεμίσει τον Μητσοτάκη. Τη Ρουμάνα εισαγγελέα. Λέω να μη σας υπενθυμίσω τις προηγούμενες δύο στις οποίες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους.
Ας δώσω λίγη χαρά σε αυτούς τους καλούς μου φίλους και να τους βγάλω, μέσα στις ζέστες, από την πολιτική μιζέρια τους. Θα τους πω πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης για να αναθαρρήσουν λιγάκι.
Ο Κούλης θα πέσει μόνον όταν η οικονομία σταματήσει να πηγαίνει καλά. Μπορεί να συμβεί αυτό; Φυσικά και μπορεί. Όσο όμως παράγει αυτά τα υπερπλεονάσματα, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να δίνει παροχές. Στην Ελλάδα έτσι παίζεται το πολιτικό παιχνίδι από τα κόμματα εξουσίας. Όσο η ανεργία θα μειώνεται τόσο η κυβέρνηση θα σταθεροποιεί τα κοινωνικά της ερείσματα. Προχθές καταγράψαμε τον χαμηλότερο δείκτη ανεργίας από το 2008. Οριακά κάτω από το 8%. Ας αναλογιστεί ο αναγνώστης, που μισεί τον Μητσοτάκη, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτήν την εξαετία—η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία στο 17,5%-- και τότε ίσως κατανοήσει τον λόγο που ο δημοσκοπικός δείκτης δείχνει σταθερά αυτές τις διαφορές.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι νοήμονες την αποδέχονται. Οι ανόητοι την αγνοούν και με τον νου τους κάνουν μπαϊράμια.