Η επανεκλογή Τραμπ και η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Η επανεκλογή Τραμπ και η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Mε τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να βρίσκονται στο Λονδίνο για την τριακοστή πρώτη σύνοδο της συμμαχίας η οποία κλείνει τα 70 χρόνια «ζωής» η προσοχή όλων στρέφεται στον πάντα απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Την τελευταία σύνοδο, τον Ιούλιο του 2018 στις Βρυξέλλες είχε σημαδέψει η απειλή του Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, κάτι που θα συνιστούσε πρωτοφανή ενέργεια από πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι η Ουάσινγκτον αποτελεί τον πυλώνα της ευρωατλαντικής ασφάλειας από την δεκαετία του 1950. Η απειλή του Τραμπ είχε να κάνει με το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπόλοιπες χώρες δεν υλοποιούσαν τη συμμαχική δέσμευση του 2014 για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ. 

Με αφορμή το γεγονός αυτό, το οποίο αποτελεί το πρώτιστο μέλημα του Λευκού Οίκου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ ανακοίνωσε προ ημερών τους αριθμούς που δείχνουν ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των συμμάχων από την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2016 σημειώνουν αργά αλλά σταθερά αύξηση.Έτσι λοιπόν, οκτώ χώρες σε αυτό το επίπεδο δαπανών: οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία και η Πολωνία. Η Γαλλία διαβεβαιώνει ότι θα φθάσει τον στόχο το 2025, την ώρα που η Γερμανία υπολείπεται, αλλά δεσμεύεται ότι ο στόχος θα εκπληρωθεί «στην αρχή της δεκαετίας του 2030». Ο αμυντικός προϋπολογισμός της αυξήθηκε και θα φθάσει τα 50,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, που αντιπροσωπεύει το 1,42% του γερμανικού ΑΕΠ. Τα νούμερα αυτά όπως επισημαίνουν αναλυτές «αποτελούν μουσική στα αυτιά του Τραμπ ο οποίος θέλει να δείξει προεκλογικά ότι φέρνει τους Ευρωπαίους στα μέτρα του».

Παρότι λοιπόν ο Τραμπ βρίσκεται στο Λονδίνο έχοντας φαινομενικά επιτύχει τον σκοπό του, οι σύμμαχοί κάθε άλλο παρά ήσυχοι παραμένουν δεδομένου ότι πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε η μείωση της συμβολής των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό από 22% στο 16,35%. Πέραν αυτών όπως αναφέρεται κατά κόρον στα αμερικανικά μέσα υπάρχει ένας μεγαλύτερος φόβος για τους νατοικους συμμάχους, αυτός της επανεκλογής του στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC το οποίο επικαλούνταν ιδιωτική συζήτηση στην οποία μετείχε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον φέρεται να είπε ότι "αν ο Τραμπ εκλεγεί ξανα, θα μπορούσε να απομονώσει πλήρως τις ΗΠΑ".  

Με φόντο τα παραπάνω ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian είπε χαρακτηριστικά  "κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει, σίγουρα όμως δεν θα είναι προς το θετική κατεύθυνση για το ΝΑΤΟ".