H Γαλλία συνδέει το ζήτημα της αλείας με τη συμφωνία για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Brexit

H Γαλλία συνδέει το ζήτημα της αλείας με τη συμφωνία για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Η Γαλλία καθυστερεί τη συμφωνία για τη σύνδεση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία έως ότου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον παραχωρήσει στους Ευρωπαίους αλιείς πλήρη πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα.

«Έχουμε κάνει έναν σύνδεσμο μεταξύ των δύο» ανέφερε πηγή του πρακτορείου Reuters, ενώ μια δεύτερη πηγή σημείωσε ότι  η Βρετανία δεν συμμορφώθηκε με τους όρους μιας συμφωνίας που διέπει τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit με την ΕΕ. Αν δεν επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε νέα ζητήματα».

«Δεν είναι μόνο η Γαλλία και η αλιεία» δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Η Βρετανία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες στις οποίες υπέγραψε, κάτι το οποίο δεν κάνει», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη ρητορική του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η έξωση Ευρωπαίων αλιέων από τα βρετανικά ύδατα ήταν ένα από τα οφέλη της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη μεταβατική περίοδο, που διαρκεί ώς το 2026, οι Γάλλοι αλιείς μπορούν να συνεχίσουν να ψαρεύουν στα ύδατα στα οποία δραστηριοποιούνταν, αρκεί να λάβουν άδεια. Οι αλιείς παραπονιούνται ότι έχουν λάβει μόνο το ένα δέκατο των αδειών που έχουν ζητήσει από τη διοίκηση του Τζέρσεϊ και ότι αυτές περιέχουν όρους που δεν είχαν συμφωνηθεί. Οι Αρχές του Τζέρσεϊ υποστηρίζουν ότι εφαρμόζουν κατά γράμμα όσα προβλέπονται στη συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας. 

Η διαμαρτυρία των Γάλλων αλιέων άρχισε πριν λίγες μέρες, καθώς περίπου 60 βάρκες αναχώρησαν από λιμάνια της Βρετάνης με κατεύθυνση το Τζέρσεϊ, που απέχει 14 μίλια από τις γαλλικές ακτές.  Τα σκάφη συγκεντρώθηκαν έξω από το λιμάνι του Σεν Ελιέ και εν συνεχεία εισήλθαν σε αυτό ανάβοντας φωτοβολίδες, ενώ κάτοικοι του νησιού είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Στο βάθος την κατάσταση παρακολουθούσαν δύο σκάφη του βρετανικού πολεμικού ναυτικού με πλήρωμα 100 ανδρών έκαστο, ενώ στην περιοχή βρίσκονταν και δύο σκάφη της γαλλικής ακτοφυλακής.