«H αρχή του τέλους» του Πούτιν μπορεί να έρθει από την Ρωσική Άπω Ανατολή

«H αρχή του τέλους» του Πούτιν μπορεί να έρθει από την Ρωσική Άπω Ανατολή

Με δεδομένο ότι ο πλανήτης είναι απορροφημένος την πανδημία του κορονοϊού και με άλλα θέματα όπως η διένεξη ΗΠΑ- Κίνας, οι διαδηλώσεις στην περιφέρεια του Χαμπάροφσκ στη Ρωσική Άπω Ανατολή έχουν λάβει μικρή δημοσιότητα. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να αποτελέσουν δυνητικά σημαντικό πρόβλημα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η αρχή έγινε όταν δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας αποφάσισε την προφυλάκιση του κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαμπάροφσκ Σεργκέι Φουργκάλ που κατηγορείται ότι συμμετείχε στην διοργάνωση δολοφονιών επιχειρηματιών την περίοδο 2004-2005.

Για τουλάχιστον τρεις μέρες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης του Χαμπαροφσκ φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πούτιν έξω», «Έξω η Μόσχα», «Η Ρωσία είναι εδώ».

Ο Φουργκάλ αρνήθηκε κατηγορηματικά και πλήρως την ενοχή του, ενώ ο δικηγόρος του Μπορίς Κοζεμιάκιν δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση για την προφυλάκιση του έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο Φουργκάλ είναι μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας και έγινε κυβερνήτης το 2018, όταν στις περιφερειακές εκλογές νίκησε τον υποψήφιο του κυβερνητικού κόμματος συγκεντρώνοντας το 70% των ψήφων. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, του οποίου ηγείται ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, υποστηρίζει τον Πούτιν, παρότι η νίκη του Φουργκάλ στις τότε περιφερειακές εκλογές είχε θεωρηθεί η απαρχή της αμφισβήτησης του κυβερνώντος κόμματος στις περιφέρειες.

Η σύλληψη μοιάζει να πυροδοτεί τους φόβους για ένα αυξανόμενο κύμα διώξεων που ξεκίνησε μετά την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων κατά την διάρκεια της πρόσφατης πανεθνικής ψηφοφορίας, η οποία δίνει την δυνατότητα στον Πούτιν να επανεκλεγεί και να παραμείνει στο Κρεμλίνο έως το 2036. Παρότι οι μεταρρυθμίσεις εγκρίθηκαν χωρίς πρόβλημα, ένα πρόσφατο γκάλοπ από το Levada Analytical Center έδειχνε ότι ότι η δημοτικότητα του «τσάρου» μειώθηκε στο 58%. Το δε ποσοστό εμπιστοσύνης που δείχνουν οι Ρώσοι στον άλλοτε πράκτορα της KGB έπεσε στο 28%, σε «ιστορικό χαμηλό».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο δέχεται τα πυρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επειδή δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος για τη συντριπτική τους πλειοψηφία. O αναλυτής του Carnegie Moscow Center, Αντρέι Κολεσνικοφ λέει χαρακτηριστικά  «Ο Πούτιν χάνει την επιχειρηματική τάξη, κάτι που θα του δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο εγγύς μέλλον». Η κρατική βοήθεια κατευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς έχουν περισσότερους εργαζόμενους, θεωρούνται πιο σημαντικές για τη ρωσική οικονομία και λιγότερο επικριτικές για τον πρόεδρο.

Παρότι κάποιοι αναλυτές συνδέουν τις διαδηλώσεις στο Χαμπαροφσκ με το Νοβοτσερκάσκ, όπου το 1962 ξεκίνησαν σοβαρές ταραχές, οι οποίες συνέβαλαν στην πτώση του Νικήτα Χρουστσόφ, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απειλείται άμεσα. Ωστόσο χτυπάει ένα ακόμα "καμπανάκι"...