7ος χρόνος, ημέρα 2229η
Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021

H αποχή της Μέρκελ από τις γερμανικές εκλογές αποτελεί κίνδυνο για τους Χριστιανοδημοκράτες

H αποχή της Μέρκελ από τις γερμανικές εκλογές αποτελεί κίνδυνο για τους Χριστιανοδημοκράτες
AP Images

Η έλλειψη ενεργού συμμετοχής της καγκελαρίου Μέρκελ στην προεκλογική εκστρατεία αποτελεί κίνδυνο για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, έμμεση ομολογία ότι δεν πιστεύει στον Άρμιν Λάσετ και εκ προοιμίου παραδοχή της ήττας του κόμματός της, εκτιμούν επιστήμονες-ερευνητές.

«Ένα σημαντικό μέρος, περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων, επέλεγε να ψηφίσει Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές λόγω της Μέρκελ τα τελευταία χρόνια. Η Μέρκελ έπεισε πολλούς φίλα προσκείμενους στους Πράσινους ψηφοφόρους να επιλέξουν το κόμμα της. Εάν η Μέρκελ ήταν πεπεισμένη και προωθούσε το κόμμα της (CDU) και τον Άρμιν Λάσετ θα βοηθούσε και τους δύο πολύ, αλλά δεν ταυτίστηκε απολύτως ποτέ με το κόμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου ερευνών INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ, στην εφημερίδα «Bild».

«Φαίνεται ότι η Μέρκελ δεν είναι απόλυτα πεπεισμένη για τον πιθανό διάδοχό της Άρμιν Λάσετ», τόνισε επίσης στην Bild ο πολιτικός αναλυτής πολλών τηλεοπτικών εκπομπών -κυρίως του ARD- ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάιντς και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Επιστημόνων Γιούργκεν Φάλτερ.

«Είναι πιθανόν η σχέση της Μέρκελ με τον Λάσετ να υπέστη ρωγμές λόγω της διαφορετικής τακτικής αντιμετώπισης του κορονοϊού. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κόμματός της θα μπορούσαν επίσης να ερμηνεύσουν την απροθυμία της Μέρκελ να κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Λάσετ, ως εκτίμησή της ότι οι εκλογές έχουν ήδη χαθεί και παρακολουθεί απλώς από τις ακτές το πλοίο CDU να βουλιάζει χωρίς να παρεμβαίνει. Φαίνεται σαν να θέλει η Μέρκελ να κρατήσει τις αποστάσεις της από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα», ο κατέληξε ο Φάλτερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ