Για «μαγείρεμα» των κρουσμάτων κατηγορεί η αντιπολίτευση τον Ερντογάν

Για «μαγείρεμα» των κρουσμάτων κατηγορεί η αντιπολίτευση τον Ερντογάν

Ακολουθώντας μια τακτική που συναντάται κυρίως εκτός Δύσης, η Τουρκία φαίνεται πως εδώ και καιρό δεν αναφέρει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει τουλάχιστον η αντιπολίτευση.

Ο Υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτσά παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Τουρκία από τον Ιούλιο δεν δημοσιεύει τον συνολικό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19, αλλά μόνο εκείνα των συμπτωματικών. Ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα υποστηρίζει ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μουράτ Εμίρ, ο οποίος είπε ότι ο πραγματικός αριθμός των νοσούντων ήταν πολλαπλάσιος κατά… 19 φορές από τα επίσημα στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, ο Φαχρετίν Κοτσά είπε ότι ο αριθμός των καθημερινών νέων «ασθενών» του COVID-19, τον οποίο όρισε ως «εκείνοι που είναι συμπτωματικοί», ήταν πιο σημαντικός από τον αριθμό των νέων «κρουσμάτων», που περιλαμβάνουν εκείνους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

«Δεν είναι όλα τα κρούσματα ασθενείς, επειδή υπάρχουν εκείνοι που δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, παρόλο που οι εξετάσεις τους βγαίνουν θετικές. Αυτά αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα» ισχυρίστηκε. 

Σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στις 10 Σεπτεμβρίου ήταν 29.377, σε σύγκριση με τους 1.512 νέους ασθενείς που είχε ανακοινώσειτο Υπουργείο Υγείας εκείνη την ημέρα. Ο Εμίρ ανέφερε ότι το έγγραφο ήταν ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) από την επίσημη πύλη των εργαστηριακών αποτελεσμάτων του υπουργείου Υγείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί, αλλά και γιατροί, έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τους αριθμούς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος. Τον Αύγουστο, ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας αμφισβήτησε ευθέως την εγκυρότητα των στοιχεία για τον κορονοϊό

που δίνει η κυβέρνηση της Άγκυρας.

«Δεν αντανακλούν την πραγματικότητα», είχε πει ο επικεφαλής του, Σινάν Αντιγιαμάν. 

Ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στη γείτονα ανήλθε την Τετάρτη σε 8.195. Σύμφωνα με το Reuters, o επίσημος αριθμός ημερήσιων περιπτώσεων κορονοϊού στην Τουρκία έχει αρχίσει να μειώνεται τις τελευταίες ημέρες μετά από σταθερή άνοδο αρκετών εβδομάδων.