Γερμανία: Το ενδεχόμενο ελέγχων στα σύνορα με την Πολωνία εξετάζει το Βερολίνο

Γερμανία: Το ενδεχόμενο ελέγχων στα σύνορα με την Πολωνία εξετάζει το Βερολίνο

Το ενδεχόμενο να επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με την Πολωνία εξετάζει η Γερμανία, λόγω της αυξημένης ροής παράνομων μεταναστών από τη Λευκορωσία, οι οποίοι φθάνουν στη χώρα μέσω πολωνικού εδάφους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απηύθυνε με επιστολή του προς τον πολωνό ομόλογό του Μάριους Καμίνσκι έκκληση στην πολωνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της FRONTEX προκειμένου να ασκήσει πιο αποτελεσματικό έλεγχο στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Μέχρι στιγμής η Βαρσοβία απορρίπτει το αίτημα, έχει ωστόσο επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, αλλά στη ζώνη αποκλεισμού, όπως αναφέρει το δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε για δημοσιογράφους ή παρατηρητές.

Από το καλοκαίρι χιλιάδες μετανάστες επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Πολωνίας, με τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο να τους χρησιμοποιεί, όπως σημειώνει το ZDF, ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ. Πολλοί προέρχονται μάλιστα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε τον λευκορώσο Πρόεδρο «επικεφαλής κρατικής λαθρομετανάστευσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, η Ένωση των Αστυνομικών έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να ληφθούν μέτρα στα σύνορα. «Μόνο με την επιβολή προσωρινών συνοριακών ελέγχων μπορεί η κυβέρνηση να αποτρέψει μια κατάρρευση στα σύνορα, όπως το 2015», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Ο Χορστ Ζεεχόφερ από την πλευρά του προτίθεται να θέσει το ζήτημα στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο, ζητώντας μια γρήγορη απόφαση. Ήδη την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών είχε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της Αστυνομίας προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσο είναι εφικτό να ελεγχθούν τα σύνορα με την Πολωνία.