Γερμανία: Ο Μ. Ζέντερ έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση της Αν. Μέρκελ

Γερμανία: Ο Μ. Ζέντερ έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση της Αν. Μέρκελ

Ο επικεφαλής του CSU Μάρκους Ζέντερ εξέφρασε για πρώτη φορά την επιθυμία να είναι ο υποψήφιος Καγκελάριος της Ένωσης CDU/CSU ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου με την προϋπόθεση ότι η υποψηφιότητά του θα γίνει «αποδεκτή».

«Εάν το CDU είναι έτοιμο να με στηρίξει, είμαι και εγώ έτοιμος», είπε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας στην κοινή συνεδρίαση των βουλευτών των δύο κομμάτων σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επί μακρόν σύμμαχος της καγκελαρίου Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του CDU τον περασμένο Ιανουάριο δηλώνει και αυτός υποψήφιος για την Καγκελαρία. Ωστόσο, με τα ποσοστά των Συντηρητικών να κατρακυλούν στις δημοσκοπήσεις με αφορμή τις αστοχίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον 60χρονο πολιτικό να κάνει στην άκρη υπέρ του πιο χαρισματικού -και κατά έξι χρόνια νεότερού του -επικεφαλής του CSU, Μάρκους Ζέντερ.

Η απόφαση για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος δε θα ληφθεί σήμερα, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, όμως αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Ο Λάσετ δήλωσε επίσης στο δεύτερο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ότι CDU και CSU θα επιλέξουν τον «πλέον κατάλληλο για το εκλογικό μας πρόγραμμα» υποψήφιο, ενώ ο Ζέντερ υποστήριξε ότι ο υποψήφιος αυτός «θα πρέπει να είναι αποδεκτός από ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας κι όχι μόνον από το κόμμα».