Γερμανία: Εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου

Γερμανία: Εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο πολίτες καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές στην πόλη-κρατίδιο του Αμβούργου, η οποία τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια αποτελεί προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Oι εκλογές διεξάγονται λίγο καιρό μετά τη κρίση που ξέσπασε με αφορμή το ζήτημα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας το οποίο τάραξε τον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες και οδήγησε στην παραίτηση της αρχηγού του CDU Ανεγκρετ Κραμπ-Καρρενμπαουερ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ZDF, το SPD παραμένει πρώτο με 39% (45.6% στις εκλογές του 2015), οι Πράσινοι κερδίζουν καθαρά την δεύτερη θέση με 24%, ενώ το CDU πέφτει στην τρίτη θέση με το ιστορικά χαμηλό για την χανσεατική πόλη 12%, η Αριστερά παραμένει σταθερή στο 8,5%, η AfD σχεδόν στο ποσοστό του 2015 με 6% και το FDP στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 5%, από 7,4% που είχαν λάβει στις προηγούμενες εκλογές.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι μεταξύ SPD και Πρασίνων με σοσιαλδημοκράτη επικεφαλής, όπως και μέχρι σήμερα.

Για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) το ζήτημα είναι αν θα χάσει, όπως εκτιμάται, και την δεύτερη θέση με ιστορικά χαμηλό ποσοστό, επιβεβαιώνοντας την κατάσταση κρίσης, μετά και τους εκλογές στην Θουριγγία.

Σημειώνεται ότι νικητής των εκλογών του 2015 ήταν ο σημερινός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος ωστόσο τον Μάρτιο του 2018 εγκατέλειψε το Αμβούργο προκειμένου να αναλάβει ομοσπονδιακά κυβερνητικά καθήκοντα.