Γερμανία: Εισηγήσεις για όριο 10 ατόμων στις συγκεντρώσεις Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς

Γερμανία: Εισηγήσεις για όριο 10 ατόμων στις συγκεντρώσεις Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς

Τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας προγραμματίζουν να επιτρέψουν τη συμμετοχή έως και 10 ανθρώπων στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, προχωρώντας σε κάποια χαλάρωση των περιορισμών για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19 ώστε να επιτραπεί στις οικογένειες και τους φίλους να γιορτάσουν μαζί, σύμφωνα με προσχέδιό τους που έγινε σήμερα γνωστό.

Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αναμένεται να συζητήσουν τα σχέδιά τους με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αύριο Τετάρτη. Ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD πως είναι πεπεισμένος ότι τα μέτρα, στα οποία συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί αργά χθες Δευτέρα το βράδυ, θα υιοθετηθούν.

Οι πρωθυπουργοί δύο κρατιδίων δήλωσαν επίσης ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία να παραταθεί ένα "ελαφρύ lockdown" σε εθνικό επίπεδο ως τις 20 Δεκεμβρίου για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού ώστε να καταστούν δυνατές οι οικογενειακές συγκεντρώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η Γερμανία έκλεισε τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης στις 2 Νοεμβρίου για έναν μήνα. Τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά ενώ η συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις έχει περιοριστεί σε έως 10 πρόσωπα από δύο νοικοκυριά.

Βάσει των νέων σχεδίων, η συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστεί σε έως 5 ανθρώπους ως την περίοδο των Χριστουγέννων. Επιπροσθέτως θα απαγορευτεί η ρίψη πυροτεχνημάτων σε δημόσιους χώρους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά την συγκέντρωση πολλών ανθρώπων.

Η χαλάρωση των μέτρων στη διάρκεια των Χριστουγέννων αποσκοπεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στις οικογένειες, σύμφωνα με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων.

"Οι εορτασμοί για τα Χριστούγεννα και οι άλλοι για το τέλος του έτους θα πρέπει να καταστούν δυνατοί υπό τη μορφή γιορτών με την οικογένεια και φίλους ακόμη κι αυτήν την ασυνήθιστη χρονιά, αν και σε μικρότερη κλίμακα", αναφέρεται στο προσχέδιο των κρατιδίων.

Οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν επίσης για την παράταση και για τον Δεκέμβριο της βοήθειας για τις εταιρείες που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Νοέμβριο.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στη Γερμανία ανήλθε σε 13.554, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων στη χώρα ανήλθε σε 942.687, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 14.361 στη Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.