Γερμανία: Αποφάσεις για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου σύντομα ζήτησε ο Λάσετ

Γερμανία: Αποφάσεις για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου σύντομα ζήτησε ο Λάσετ

Με τον αέρα της –έστω ανεπίσημης– στήριξης της ηγετικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο Άρμιν Λάσετ θέλει τώρα να λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα –ενδεχομένως και απόψε– η εκκρεμότητα της επιλογής του υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), μεταξύ του ιδίου και του Αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ.

«Δεν είναι απαραίτητο να συμβεί απόψε, αλλά πρέπει να γίνει σύντομα. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πανδημίας και πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλα πράγματα», δήλωσε ο κ. Λάσετ, αναφερόμενος στην συνομιλία που θα επιδιώξει, όπως είπε, απόψε, μετά την συνεδρίαση του Προεδρείου της CSU.

Εξέφρασε πάντως την «μεγάλη ικανοποίησή» του για την στήριξη που εξασφάλισε νωρίτερα σήμερα από την ηγετική ομάδα του δικού του κόμματος, ενώ έσπευσε για μία ακόμη φορά να τονίσει ότι η απόφαση δεν θα πρέπει να ληφθεί με βάση τις δημοσκοπήσεις δημοφιλίας, οι οποίες αναδεικνύουν σταθερά ως δημοφιλέστερο τον κ. Ζέντερ. «Και για την σύνδεση με την Δύση υπό τον Κόνραντ Αντενάουερ δεν υπήρχε πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άρμιν Λάσετ και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν γρήγορα, αλλά οι πολιτικές επιλογές πρέπει να βασίζονται σε αρχές».

Αναφερόμενος στο εκλογικό πρόγραμμά του, ο κ. Λάσετ τόνισε ότι «θέλουμε μια βιώσιμη, αλλά και πολυμορφική χώρα – μια ανοιχτή Γερμανία που θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την βιομηχανία», ενώ σημείωσε ότι και οι μετανάστες είναι πιθανοί ψηφοφόροι του CDU. Έσπευσε μάλιστα να απορρίψει το εκλογικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), στο οποίο περιλαμβάνεται ακόμη και η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Κηρύσσουμε τον πόλεμο στην AfD. Όποιος θέλει να αποχωρήσει η Γερμανία από την Ε.Ε., ζημιώνει τα γερμανικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Υπέρ της υποψηφιότητας του Άρμιν Λάσετ για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης τάχθηκε σήμερα και ο «χαμένος» των εσωκομματικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «t-online», τόνισε ότι «ο Χέλμουτ Κολ και η Άνγκελα Μέρκελ δεν έφτασαν στην Καγκελαρία με δημοσκοπήσεις και δημοφιλείς δηλώσεις». Ο Άρμιν Λάσετ, τόνισε ο κ. Μερτς, «έχει σαφείς προτάσεις για την κατεπειγόντως απαραίτητη πορεία εκσυγχρονισμού της Γερμανίας.» Ανάλογη στάση τήρησε, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ περιορίστηκε, όπως μεταδίδει η BILD, να δηλώσει ότι «αντιλαμβάνεται την διάθεση» των μελών του Προεδρείου.

Αποφάσεις για το χρίσμα θέλει έως το τέλος της εβδομάδας ο Αρχηγός της CSU, Μάρκους Ζέντερ

Αποφάσεις σχετικά με το χρίσμα του υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έως το τέλος της εβδομάδας, θέλει, σύμφωνα με την BILD, ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να οδηγήσει την Ένωση στις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα ο έτερος υποψήφιος και Αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ, αφού έλαβε την στήριξη του Προεδρείου του κόμματός του, δήλωσε ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί πολύ σύντομα και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει συνομιλία με τον κ. Ζέντερ ήδη απόψε.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Προεδρείο της CSU, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, απέρριψε ήδη εισήγηση του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CSU στο Κοινοβούλιο της Βαυαρίας Τόμας Κρόιτσερ για επιλογή του υποψήφιου Καγκελάριου από τη βάση των δύο κομμάτων σε όλη την Γερμανία. «Το θέμα αφορά όλη την χώρα και δεν μπορεί οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε έναν μικρό ηγετικό κύκλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.