Γενί Σαφάκ: Δύο φόρμουλες για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Γενί Σαφάκ: Δύο φόρμουλες για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Δύο φόρμουλες συζητούνται για την Αγία Σοφία σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» στην περίπτωση που μετά από 86 χρόνια ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934: Είτε με Προεδρικό διάταγμα να μετατραπεί σε τζαμί, είτε να ανατεθεί στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. 

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι δύο φόρμουλες επαφίενται στην διακριτική ευχέρεια του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν:

1. Με υπογραφή Ερντογάν θα ετοιμαστεί διάταγμα και η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί.

2. Η προεδρία θα στείλει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ζητώντας της να κάνει αυτό που πρέπει.

Θεωρητικά, σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, υπάρχει δικαίωμα έφεσης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ωστόσο αν η απόφαση είναι να ακυρωθεί το διάταγμα του 1934 δεν αναμένεται έφεση.

Και η εφημερίδα Turkiye με τίτλο “Παρασκευή Αγίας Σοφίας” γράφει ότι συζητείται πως το  Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε ομόφωνη απόφαση για ακύρωση του διατάγματος του 1934 και μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σημειώνει ότι μετά από μια τέτοια απόφαση τα βλέμματα θα στραφούν προς τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος θα μπορεί με ένα διάταγμα μπορεί εντός 30 ημερών να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ακόμη και στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει αρνητικά, η Αγία Σοφία θα μπορεί και πάλι να αποκτήσει καθεστώς τζαμιού και να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, καθώς βουλευτές νομικοί  του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ εργάζονται επί της έκδοσης ενός προεδρικού διατάγματος.

Ακόμα, η Hurriyet στο άρθρο της με τίτλο «Ιστορική μέρα για την Αγία Σοφία» υποστηρίζει ότι αν η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ είναι θετική το θέμα θα πάει στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρατευτεί προεδρικό διάταγμα για να λειτουργήσει ο εμβληματικός ναός ως τζαμί.

Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η απόφαση του ΣτΕ για την Αγία Σοφία αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.