Γαλλικό «μπλόκο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τίρανα και Σκόπια

Γαλλικό «μπλόκο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τίρανα και Σκόπια

Αρνητική φέρεται να είναι η στάση τη Γαλλίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ σήμερα, Τρίτη, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν κάνει γνωστό ήδη από την περασμένη Παρασκευή πως σχεδιάζουν να ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια εξέλιξη. 

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέταξε την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους σημαντικούς αξιωματούχους της ΕΕ μια επιστολή στην οποία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Παρίσι υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και των δύο χωρών δεν επαρκούν και απαιτεί μια θεμελιώδη αναμόρφωση της διαδικασίας προσχώρησης ως προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών.

Μεταξύ άλλων, η Γαλλία θεωρεί ότι η διαδικασία είναι πολύ τεχνική και θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει εάν επιδεινωθούν συνθήκες που δεν θα επιλυθούν τώρα.