Γαλλία: Στη μάχη κατά του κορονοϊού και οι ένοπλες δυνάμεις από τον Μακρόν

Γαλλία: Στη μάχη κατά του κορονοϊού και οι ένοπλες δυνάμεις από τον Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού η οποία εκτιμάται ότι πλησιάζει στην κορύφωση της καθώς τις τελευταίες ώρες η χώρα μετρά 231 νεκρούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει πλέον τους 1.331.

Με την επιχείρηση «Ανθεκτικότητα» θα κινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση. Οπως είπε ο Μακρόν «θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία». 

Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Μυλούζη από όπου ανακοίνωσε την επιχείρηση για την οποία πρόσθεσε «Η ενότητα και το θάρρος θα μας επιτρέψουν να νικήσουμε, είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά αντέχουμε».

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα αναπτυχθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι αφού περάσει η κρίση θα εφαρμοστεί ένα «σχέδιο μαζικών επενδύσεων» για τα νοσοκομεία. Επίσης, θα συγκαλέσει μια σύσκεψη με τα συνδικάτα των εργαζομένων και των εργοδοτών «για να προστατεύσουμε καλύτερα την εργασία», όπως είπε.

Τέλος, ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμο Σαλμόν πρόσθεσε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 25.233, δηλαδή κατά 13% μέσα σε μία ημέρα. Από τους ασθενείς, οι 2.827 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.