Γαλλία: Νέα διαδήλωση κατά της συνόδου των G7 στη Μπαγιόν

Γαλλία: Νέα διαδήλωση κατά της συνόδου των G7 στη Μπαγιόν

 

Νέα διαδήλωση, η τρίτη μέσα σε δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Μπαγιόν, κοντά στη Μπιαρίτς όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G7, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών, αυτή τη φορά «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη», οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που έχουν κατεβάσει εδώ και μήνες από δημαρχεία σε όλη τη χώρα.

Με το σύνθημα «Κλίμα και κοινωνική δικαιοσύνη: Μακρόν παραιτήσου, ας τον κατεβάσουμε!», η «πορεία των φωτογραφιών» διοργανώθηκε από τα οικολογικά και εναλλακτικά κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi – τα δύο τελευταία είναι βασκικά. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι πρόκειται για μια «100% μη βίαιη και με ξεσκέπαστα πρόσωπα» διαδήλωση.

Στους στενούς δρόμους της Μπιαρίτς ακτιβιστές κρατώντας φωτογραφίες του Μακρόν, με τα κεφάλια κατεβασμένα, φώναζαν «είμαστε πιο ζεστοί από το κλίμα» ή «και ένα και δύο και τρεις βαθμοί (Κελσίου), είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Πολλοί κρατούσαν επίσης πακέτα τα οποία έμοιαζαν να περιέχουν φωτογραφία του Γάλλου προέδρου και στα οποία είχαν γράψει στα γαλλικά, Τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα βάσκικα «Κλίμα, κοινωνική δικαιοσύνη, πού είναι ο Μακρόν;».

Την Παρασκευή το πρωί, μία ημέρα πριν την έναρξη της G7 άλλη μία φωτογραφία του Μακρόν εκλάπη από το δημαρχείο του μικρού χωριού Ιρισαρί στη χώρα των Βάσκων.

Σύμφωνα με οργανώσεις, πρόκειται για τη 128η φωτογραφία του Γάλλου προέδρου που έχουν αφαιρέσει ακτιβιστές από διάφορα δημαρχεία στη Γαλλία από τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο των «μη βίαιων ενεργειών κοινωνικής ανυπακοής», την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει τα κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi. Εξαιτίας των ενεργειών αυτών έχουν ταθεί υπό κράτηση 93 ακτιβιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: G7: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στη Μπαγιόν