Γ. Στόλτενμπεργκ: Πλατφόρμα για να έρθουν πιο κοντά Ελλάδα - Τουρκία ο «μηχανισμός αποσυμπίεσης»

Γ. Στόλτενμπεργκ: Πλατφόρμα για να έρθουν πιο κοντά Ελλάδα - Τουρκία ο «μηχανισμός αποσυμπίεσης»

Τη σημασία της δημιουργίας «μηχανισμού αποσυμπίεσης» εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ με στόχο την αποτροπή ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για μία «πλατφόρμα ώστε Ελλάδα και Τουρκία να έρθουν κοντά».

«Για να γίνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο πολιτικά, πρέπει να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι ναι, έχουμε τις διαφορές μας. Τις είχαμε στο παρελθόν και τις έχουμε τώρα» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ειλικρινά, ως Σύμμαχοι και ως φίλοι» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ακόμα ότι «το ΝΑΤΟ παρείχε την πλατφόρμα για την Ελλάδα και την Τουρκία να έρθουν κοντά. Με βάση το διεθνές δίκαιο και τη συμμαχική αλληλεγγύη, να δημιουργηθεί ένας στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης και για να ακυρωθούν ορισμένες προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις».

Συμπλήρωσε ότι «αυτός ο τύπος στρατιωτικής αποσυμπίεσης μπορεί να αποτρέψει επικίνδυνα περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία για πολιτικές συζητήσεις και διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση υποκείμενων διαφορών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι «η κύρια ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση υγείας του κορονοϊού δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας» και προσέθεσε ότι «η στρατιωτική ετοιμότητα του ΝΑΤΟ έχει στήριξη. Οι αποστολές και οι επιχειρήσεις μας συνεχίζονται». Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο στόχος του ήταν να εξηγήσει στη σημερινή του ομιλία «πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να εξελίσσεται, μπροστά σε έναν ολοένα και πιο αβέβαιο κόσμο».