Φυσικό αέριο: Η Gazprom μειώνει τη παροχή σε Ιταλία, Γερμανία - Άλμα 21% στις τιμές

Φυσικό αέριο: Η Gazprom μειώνει τη παροχή σε Ιταλία, Γερμανία - Άλμα 21% στις τιμές

Σφίγγει και άλλο τη θηλιά στις ευρωπαϊκές αγορές η Gazprom, που σήμερα ανακοίνωσε την περαιτέρω διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου - μέσω του αγωγού Nord Stream - προς τη Γερμανία, με την τελευταία να κατηγορεί τη Ρωσία για πολιτικές σκοπιμότητες και πρόσχημα για νέα αύξηση των τιμών. Από το πρωί η τιμή του φυσικού αερίου κάνει άλμα 21%, και διαμορφώνεται πέριξ των 118  ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Νωρίτερα, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε και τη μείωση κατά 15% του ποσοστού φυσικού αερίου στην Ιταλία, χωρίς κάποια επίσημη αιτιολογία, μια ημέρα πριν την επίσκεψη των Μάριο Ντράγκι, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, στο Κίεβο.

Αργά το μεσημέρι ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανέφερε ότι θα μειώσει και άλλο, κατά το ένα τρίτο, την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, επειδή «αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας εξοπλισμό της γερμανικής εταιρείας Siemens», όταν μόλις χθες μείωσε κατά 40% τις αποστολές φυσικού αερίου - μέσω του ιδίου αγωγού - στη Γερμανία.

«Η Gazprom σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια», ήταν η χαρακτηριστική της δήλωση. Το Bloomberg αναφέρει ότι η ρωσική εταιρεία κατηγορεί τη Γερμανία πως καθυστερεί την επιστροφή ζωτικού τεχνικού εξοπλισμού που η Siemens Energyέχει γνωστοποιήσει ότι είχε μπλοκαριστεί από τις καναδικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Κατά συνέπεια, η καθημερινή παραγωγή θα μειωθεί την Πέμπτη από τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στα 67 εκατομμύρια, όπως μετέδωσε το Reuters. Είχε προηγηθεί την Τρίτη μια πρώτη μείωση, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα στα 100 εκατ.

Γύρω στις 15.00 (ώρα Βερολίνου), η ροή μέσω του αγωγού Nord Stream παρέμενε αμετάβλητη, στις 44,9 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα, σε σύγκριση με μια ώρα πριν, ενώ η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανέφερε ότι επί του παρόντος παρακολουθεί την κατάσταση και εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια περαιτέρω μείωση στον ανεφοδιασμό.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι ακόμη εξασφαλισμένη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει περί το 35% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Πριν από τον Φεβρουάριο το ποσοστό ήταν 55%.

Ταυτόχρονα ,το μεσημέρι, η Gazprom ανακοίνωσε και τη μείωση παροχής φυσικού αερίου προς τον ιταλικό Eni. «Η Eni επιβεβαιώνει ότι η Gazprom τής γνωστοποίησε περιορισμένη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου για σήμερα, που αντιστοιχεί στο 15% περίπου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος του ιταλικού ομίλου, διευκρινίζοντας ότι «οι λόγοι για τη μείωση δεν έχουν γνωστοποιηθεί».

Η Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, διότι εισάγει το 95% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, το 40% του οποίου προήλθε το 2021 από τη Ρωσία. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, στην φάση αυτή, η διάθεση φυσικού αερίου στην Ιταλία ξεπερνά την ζήτηση. Η πρώτη αγγίζει τα 200 εκατ. κυβικά μέτρα και η δεύτερη δεν ξεπερνά τα 160.

Μάλιστα ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni, που ελέγχεται κατά 30,3% από το ιταλικό κράτος, άνοιξε λογαριασμό σε ευρώ και άλλο λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank για την πραγματοποίηση πληρωμών για προμήθειες φυσικού αερίου στο τέλος του Μαΐου, υπακούοντας στις απαιτήσεις της Μόσχας. Η πληρωμή έγινε σε ευρώ, βάσει των ανακοινώσεων του ιταλικού ομίλου, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κίνηση αυτή, μπορεί να συνδέεται με την επίσκεψη -που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί αύριο- του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση, δηλαδή, λόγω και της ιταλικής θέσης, υπέρ μιας ανοικτής και αταλάντευτης στήριξης της Ουκρανίας.

Αναλυτές που μίλησαν στην εφημερίδα  La Repubblica σημείωσαν ότι η μείωση εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ιταλία και την Γερμανία, έχει και έναν καθαρά οικονομικό στόχο: να αυξηθεί, και πάλι, η τιμή του αερίου στις αγορές της Ευρώπης.

Ανάλογες εκτιμήσεις έκανε και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία πως η αιτιολογία που προβάλλει για τη μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 αποτελεί πρόσχημα για να προκαλέσει αύξηση τιμών, αλλά και να οδηγήσει σε πολιτική αβεβαιότητα.

«Μπορούμε αυτήν τη στιγμή να αγοράσουμε τις απαραίτητες ποσότητες από την αγορά, αν και σε υψηλότερες τιμές», είπε ο Χάμπεκ σε δήλωση την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι ο εφοδιασμός είναι ασφαλής. «Φυσικά θα λάβουμε μέτρα σε κρατικό επίπεδο εάν χρειαστεί», πρόσθεσε.