FT: Κυρώσεις των ΗΠΑ στον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ της Κίνας

FT: Κυρώσεις των ΗΠΑ στον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ της Κίνας

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλλει κυρώσεις στην μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ) σε μια κίνηση που κλιμακώνει ακόμα περισσότερο τη διαμάχη μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Σύμφωνα με επιστολή την οποία επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ζήτησε από τις αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν συνεργασία με την Semiconductor Manufacturing International Corporation να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες "διαφοροποίησης".

Η αμερικανική κυβέρνηση συζητούσε εδώ και καιρό το ενδεχόμενο αυτό. Τον περασμένο μήνα η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας είχε ήδη στείλει επιστολή στο Υπουργείο Εμπορίου ζητώντας να προστεθεί η εν λόγω εταιρεία στη λίστα η οποία περιορίζει αυτές τις εταιρείες από τη εισαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι μεταξύ άλλων, να εμποδίσει την Huawei να προμηθεύεται ημιαγωγούς χωρίς ειδική άδεια, συμπεριλαμβανομένων και των τσιπ που κατασκευάζονται από ξένες εταιρείες, αλλά έχουν αναπτυχθεί ή παραχθεί με την βοήθεια αμερικανικού λογισμικού ή τεχνολογίας.

Οι ημιαγωγοί είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις επόμενες σπουδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του 5G, της τεχνητής νοημοσύνης, και της κβαντικής υπολογιστικής. Στο πλαίσιο αυτό τον Μάιο, η  Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών στον πλανήτη ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ στην Αριζόνα.