8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Φον Ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή στρατηγική στο ζήτημα της Ενέργειας

Φον Ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή στρατηγική στο ζήτημα της Ενέργειας

Στο ζήτημα της ενέργειας εστίασε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με την ευρωπαία αξιωματούχο πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή στρατηγική στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, του μεταναστευτικού και του κράτους δικαίου.

«Έχουμε τρία σημαντικά θέματα σήμερα: το κράτος δικαίου στην Πολωνία, οι τιμές στην ενέργεια και το ζήτημα της μετανάστευσης», σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία επισήμανε πως «το θέμα είναι οι τιμές στην ενέργεια και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τους πολίτες να το αντιμετωπίσουν».

«Ως Κομισιόν έχουμε αποφασίσει μια σειρά μέτρων που αφορούν στις τιμές ενέργειας, τις τιμές στο ηλεκτρικό για να στηρίξουμε τους καταναλωτές», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική πρέπει να είναι οι μαζική επένδυση σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια», μια ευρωπαϊκή στρατηγική ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

«Όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Πολωνία, μίλησα αναλυτικά πριν από δύο ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ερώτημα είναι η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία. Δεν είναι κάτι καινούριο, είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη, αλλά με τη νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έχει λάβει νέα διάσταση» ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Ανυπομονώ για τις συζητήσεις με τους ηγέτες. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε ευθύνη όταν έχει να κάνει με την προστασία των θεμελιωδών αξιών μας.» σημείωσε.

«Μετά έχουμε το ζήτημα του μεταναστευτικού. Αυτό που παρατηρούμε στα σύνορα με τη Λευκορωσία, το θεωρούμε υβριδική επίθεση από τη Λευκορωσία» ανέφερε εν συνεχεία και κατέληξε τονίζοντας ότι «η ζωή κανενός δεν πρέπει να μπαίνει σε κίνδυνο για πολιτικούς σκοπούς, γι' αυτό είμαι πεπεισμένη ότι το Συμβούλιο θα δώσει ισχυρή και ενωμένη απάντηση σε αυτή τη συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ