7ος χρόνος, ημέρα 2220η
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Ερντογάν: Η ανθρωπότητα να μην αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β' Παγκόσμιο

Ερντογάν: Η ανθρωπότητα να μην αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β' Παγκόσμιο
AP Images

Η τύχη της ανθρωπότητας δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Ανγκόλα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική. Η Τουρκία προωθεί τις σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εμείς στην Τουρκία αποδίδουμε μεγάλη σημασία και αξία στη στενή σχέση που διατηρούμε με την αφρικανική ήπειρο», δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο Ερντογάν μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Ανγκόλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις αυτές στη βάση ισότιμης συνεργασίας, επωφελούς και για τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού», συνέχισε.

Λίγο νωρίτερα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Ανγκόλας, που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είχε εκτιμήσει ότι «η τύχη της ανθρωπότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Αγνοούνται οι εκκλήσεις για αλλαγή»

«Το να αγνοούνται οι εκκλήσεις για αλλαγή είναι άδικο προς την Αφρική», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν φέρει καμία «κηλίδα» ιμπεριαλισμού ή αποικιοκρατίας.

Στη διάρκεια συνομιλίας με τον ομόλογό του της Ανγκόλας Ζοάο Λουρένσο ο Ερντογάν εξήρε την τουρκική βιομηχανία φυσικού αερίου, ενώ υπογράμμισε ότι «θα χαρεί να μοιραστεί την εμπειρία της».

Μετά την Ανγκόλα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συνεχίσει την αφρικανική περιοδεία του στο Τόγκο και στη συνέχεια στη Νιγηρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ