Επιμνημόσυνη τελετή για τον Τζ. Φλόιντ - «Βγάλτε το γόνατο από τον λαιμό μας»

Επιμνημόσυνη τελετή για τον Τζ. Φλόιντ - «Βγάλτε το γόνατο από τον λαιμό μας»

Επιμνημόσυνη τελετή για τον Τζορτζ Φλόιντ πραγματοποιήθηκε στο North Central University, στη Μινεάπολη, την πόλη όπου ο 46χρονος Αφροαμερικανός έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, και δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου από λευκό αστυνομικό.

Με τη χαρακτηριστική κίνηση που έχει καθιερωθεί ως ένδειξη αντίστασης στη ρατσιστική βία, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση γονάτισαν μπροστά από τη σορό του Τζορτζ Φλόιντ. Ανάμεσά τους διασημότητες και ο κυβερνήτης της Μινεσότα.

Ο αδελφός του Φλόιντ και άλλα μέλη της οικογένειας μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους ιστορίες χαρούμενων ημερών, με χορό, ποδόσφαιρο, μαγειρική και οικογενειακών συναθροίσεων ενώ αποκάλυψαν το παρατσούκλι του αγαθού, όπως είπαν γίγαντα:«Ο μεγάλος Τζορτζ».

Στην αρχή της τελετής μνήμης, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της Μινεάπολης όπου έγινε η δέηση, ανέφερε πως δημιουργείται υποτροφία με το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και τόνισε πως «κάθε Πολιτεία θα πρέπει να κάνει το ίδιο».

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη η αστυνομία έστησε οδοφράγματα στην γέφυρα του Μπρούκλιν ώστε να μην περάσει μεγάλο κύμα διαδηλωτών. Χιλιάδες κόσμου βγήκε και πάλι στους δρόμους, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να διαλύσουν χωρίς επεισόδια το πλήθος, συνεχίζοντας ωστόσο τις δεκάδες συλλήψεις, κυρίως στην περιοχή του Μανχάταν.

Το κλίμα είναι περισσότερο τεταμένο στη Νέα Υόρκη παρά σε άλλες περιοχές, καθώς μία ημέρα πριν, αστυνομικοί δέχτηκαν επιθέσεις, ακόμη και με σφαίρες. Ειρηνική ήταν η διαδήλωση στην Ουάσιγκτον όπου η Εθνοφρουρά απομακρύνθηκε, ωστόσο οι φράχτες γύρω από τον Λευκό Οίκο παρέμειναν, κάτι που όμως ανακοινώθηκε, θα συνεχιστεί ως τις 10 Ιουνίου.

Διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως η Αυστρία (σε μεγαλειώδη συγκέντρωση με 50.000 κόσμο), η Γερμανία, η Νότια Αφρική, οι χώρες της Σκανδιναβίας, η Βρετανία, η Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα. 

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η ακρόαση εγγύησης για τους τέσσερις δράστες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης έως και 40 έτη, σε περίπτωση που καταδικαστούν. Καθ’ όλη τη διαδικασία, το δικαστήριο προστατευόταν από μέλη της Εθνοφρουράς. Οι δικηγόροι των τεσσάρων πρώην αστυνομικών προσπάθησαν να πείσουν το δικαστή, ώστε να αφεθούν οι πελάτες τους ελεύθεροι μέχρι τη δίκη. Έδωσαν, μάλιστα, και στίγμα της αμυντικής στρατηγικής που θα ακολουθήσουν.

Οι τρεις άλλοι υποδεικνύουν ως αποκλειστικό ένοχο και υπαίτιο τον Ντέρεκ Τσόβιν. Τον άνθρωπο που κράτησε το γόνατό του 8 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα στο λαιμό του Φλόiντ. Ισχυρίζονται ότι ήταν ανώτερος τους και άρα δεν θα μπορούσαν να παρέμβουν, ούτε να τον αμφισβητήσουν, ακόμα και αν το ήθελαν. Ο δικηγόρος υπεράσπισης του νεότερου αστυνομικού πρόβαλε το επιχείρημα ότι ήταν μονάχα η τρίτη βάρδια του πελάτη του και ο Τσάβιν ήταν ο προϊστάμενός του. Η εγγύησή τους ορίστηκε στο ένα εκατομμύριο δολάρια.