8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από Αζοφστάλ – Κλιμάκωση επιχειρήσεων στη νότια Ουκρανία

Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από Αζοφστάλ – Κλιμάκωση επιχειρήσεων στη νότια Ουκρανία
Shutterstock

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα για την τύχη των εγκλωβισμένων στη χαλυβουργία του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, καθώς θα γίνει απόπειρα απομάκρυνσης τους από το εργοστάσιο. Στο μεταξύ, η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, χωρίς πάντως να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες, ανέφεραν χθες οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα δείχνει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί ελπίζουν πάντως την Παρασκευή να βρουν δρόμο διαφυγής οι άμαχοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο χαλυβουργείο του Αζοφστάλ εκεί όπου οι τελευταίοι μαχητές υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, όπως αναφέρει το Reuters.

«Σχεδιάζεται σήμερα μια επιχείρηση για την έξοδο αμάχων από το εργοστάσιο», ανέφερε το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Κίεβο την Πέμπτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες συζητήσεις για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του Αζοφστάλ, το οποίο σφυροκοπήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν τη Μαριούπολη.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε «κατ' αρχήν» με τη συμμετοχή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό στην εκκένωση του εργοστασίου.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είπε ότι περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη βρίσκονται «σε θανάσιμο κίνδυνο» λόγω του ρωσικού βομβαρδισμού και των ανθυγιεινών συνθηκών και περιέγραψε μια «καταστροφική» έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων.

Κλιμάκωση έντασης στη νότια Ουκρανία

Η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

Δέκα τραυματίες στο Κίεβο

Το Κίεβο έγινε χθες Πέμπτη στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, στη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφεραν σημαντικές ζημιές σε ένα κτίριο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ επί τόπου είχαν σπεύσει σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί.

«Αυτό λέει πολλά για την αληθινή στάση της Ρωσίας απέναντι στους διεθνείς θεσμούς, για τις προσπάθειες των ρώσων ηγετών να ταπεινώσουν τον ΟΗΕ και όλα όσα πρεσβεύει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έκανε λόγο για «πέντε πυραύλους» που έπληξαν την πρωτεύουσα «λίγο μετά το τέλος των συζητήσεων» με τον Αντόνιο Γκουτέρες.