«Έπεσε» η Μαριούπολη μετά από 83 μέρες αντίστασης - Ποντόλιακ: Οι Θερμοπύλες του 21ου αιώνα

«Έπεσε» η Μαριούπολη μετά από 83 μέρες αντίστασης - Ποντόλιακ: Οι Θερμοπύλες του 21ου αιώνα

Πάνω από 250 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί μετά από εβδομάδες αντίστασης μέσα από τους λαβύρινθους των καταφυγίων κάτω από την χαλυβουργία του Αζοφστάλ. Οι υπερασπιστές της  Μαριούπολης άλλαξαν την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία αντέχοντας 83 ημέρες, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Ο Ποντόλιακ σε δηλώσεις του στην τηλεόραση εξήγησε ότι η άμυνα της πόλης-λιμάνι διέκοψε την επιχείρηση της Ρωσίας για την κατάληψη τμημάτων εδάφους στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για την εκκένωση περισσότερων ανθρώπων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, το τελευταίο προπύργιο άμυνας στην πόλη μετά από εβδομάδες ρωσικής πολιορκίας και βομβαρδισμού, ήταν δύσκολες, αλλά ότι υπήρχε ελπίδα ότι θα είναι επιτυχείς.

Σε tweet του δε αναφέρει ότι η αντίσταση της Μαριούπολης θα περάσει στην ιστορία ως οι Θερμοπύλες του 21ου αιώνα. 

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο είχε ανακοινώσει χθες ότι πάνω από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας.

Ορισμένοι υπερασπιστές της Αζοφστάλ έχουν αρχίσει να παραδίδονται, προαναγγέλλοντας το τέλος της πιο αιματηρής μάχης της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Η Ουκρανία πιστεύει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη μάχη για τη Μαριούπολη. 

"Επειδή η Μαριούπολη παρέσυρε στις δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για 83 ημέρες, η επιχείρηση για την κατάληψη των ανατολικών και νότιων (της Ουκρανίας) αναβλήθηκε. Άλλαξε την πορεία του πολέμου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ποντόλιακ.

Διακόσιοι πενήντα έξι Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 51 τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έφυγαν από αυτό, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο και επιβεβαίωσαν πριν από λίγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές που έκαναν λόγο για "παράδοση", ενώ και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

"Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο είχε ανακοινώσει χθες ότι πάνω από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας. 

Δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η μοίρα των Ουκρανών στρατιωτών που παραδόθηκαν, αν δηλαδή είναι όμηροι ή είναι υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Χάνα Μάλιαρ, αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι στρατιώτες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους «μετά από ανταλλαγή ομήρων με τη Ρωσία». 

Αν και η πλήρης κατάληψη της Μαριούπολης θα αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο, οι επιχειρήσεις της παραπαίουν αλλού. Τα ρωσικά στρατεύματα γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας Χάρκοβο στα βορειοανατολικά υποχώρησαν πρόσφατα με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που εκδιώχθηκαν από το βορρά και την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο στα τέλη Μαρτίου.

Ο Ποντόλιακ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας, επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει εδάφη στις διαπραγματεύσεις, ώστε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να περισώσει το γόητρο του.

Σε ό,τι αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, σχολίασε ότι ουσιαστικά πάγωσαν, αλλά ότι θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν εάν υπήρχαν συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση. "Αντικειμενικά μιλώντας, η διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι πράγματι σε μια παύση... αλλά υπογραμμίζω ότι οποιοσδήποτε πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", είπε.

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν έχουν πραγματοποιήσει ειρηνευτικές συνομιλίες εκ του σύνεγγυς από τις 29 Μαρτίου.Ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την περασμένη εβδομάδα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξάγονταν εξ αποστάσεως.