Ενισχύεται η ικανότητα εξάπλωσης του κοροναϊού - Παγκόσμια ανησυχία

Ενισχύεται η ικανότητα εξάπλωσης του κοροναϊού - Παγκόσμια ανησυχία

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του κοροναϊού στη Κίνα οδηγώντας σε αποκλεισμούς πόλεων αλλά και εκκένωση περιοχών από ξένους υπηκόους. Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι δήλωσε σήμερα ότι έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού. Στους 56 ανθρώπων ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί, πάνω από 2000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ο αριθμός των προσβληθέντων αναμένεται να αυξηθεί.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μα δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον νέο ιό είναι περιορισμένα και ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε την κατάσταση σοβαρή, δηλώνοντας ωστόσο ότι η χώρα τους θα καταφέρει να ανταπεξέλθει. Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή οργανωμένων εκδρομών τόσο εντός της κινεζικής επικράτειας όσο και σε άλλες χώρες. 

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι εκτός της μετακίνησης ανθρώπων οι αρχές ανακοίνωσαν και την προσωρινή απαγόρευση της εμπορίας άγριων ζώων. Η εκτροφή, η μεταφορά ή η πώληση όλων των ειδών άγριων ζώων απαγορεύονται «από την ημερομηνία ανακοίνωσης έως το τέλος της επιδημίας», σύμφωνα με οδηγία..

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκκενώσει στις ΗΠΑ το προσωπικό από το αμερικανικό προξενείο της κινεζική πόλης Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Παράλληλα ανέφερε ότι θα προσφέρει ένα περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη, σε μια απευθείας πτήση από την Ουχάν στο Σαν Φρανσίσκο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αυστραλία, έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν την πιθανότητα να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουχάν.

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατ. κατοίκων στην κεντρική Κίνα βρίσκεται ουσιαστικά σε καραντίνα λόγω του νέου κοροναϊού που εντοπίστηκε εκεί στα τέλη του περασμένου έτους. Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων και των τρένων.


Οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις χειραψίες, σε μήνυμα που εστάλη σε χρήστες κινητών τηλεφώνων σήμερα το πρωί. Παράλληλα, το Πεκίνο θα καθυστερήσει την επανέναρξη λειτουργίας παιδικών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, όπως ανέφερε σήμερα το κρατικό Εθνικό Ραδιόφωνο της Κίνας (CNR) στην επίσημη ιστοσελίδα του. Στόχος είναι να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού της Ουχάν, σύμφωνα με το CNR. Τα σχολεία είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της πόλης, όπως ανέφερε το CNR.

Οι μόνες προς το παρόν αισιόδοξες ειδήσεις είναι ότι οι Κινέζοι τουρίστες, που μεταφέρθηκαν χθες από ξενοδοχείο της Μόσχας σε νοσοκομείο, βρέθηκαν αρνητικοί στον νέο κοροναϊό, όπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας Υγείας της πόλης στο πρακτορείο Tass καθώς και το ότι οι αρχές της πόλης Σαντόου, στο νότιο τμήμα της Κίνας, αναθεώρησαν σήμερα την απόφαση να αποκλειστεί η πλήρης πρόσβαση στην περιοχή.

Σε ανακοίνωση, οι αρχές της πόλης των 5,6 εκατ. κατοίκων διευκρίνισαν ότι τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα ανασταλούν προσωρινά προκειμένου να γίνει απολύμανση αλλά ότι δεν θα απαγορευθεί η είσοδος οχημάτων και πολιτών στην περιοχή.

Στο μεταξύ και η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινεζικού κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε έναν κάτοικο της Ουχάν, ηλικίας 40 ετών, που μετέβη στην Ιαπωνία την 22α Ιανουαρίου για διακοπές, προσθέτει το NHK.Ο άνδρας νοσηλεύεται στην επαρχία Άιτσι, στην κεντρική Ιαπωνία, και βγήκε θετικός στον ιό, συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να κανονιστεί μια πτήση τσάρτερ για οποιονδήποτε Γιαπωνέζο υπήκοο θέλει να επιστρέψει από την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Διαβάστε ακόμα:

Τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στις ΗΠΑ