Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης στο Ιράν για να συζητηθεί μια νέα συμφωνία
IAEA

Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης στο Ιράν για να συζητηθεί μια νέα συμφωνία

Η αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να περιμένει τον σχηματισμό μιας νέας ιρανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, και πρόσθεσε και πως μια συμφωνία χρειάζεται πολιτική βούληση από όλα τα μέρη.

«Καθένας γνωρίζει πως, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να περιμένουμε για τη νέα ιρανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι σε μια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, απαντώντας σε ερώτηση σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία.«Οι συνομιλίες που συνεχίζονται για εβδομάδες έχουν ασχοληθεί με πολύ περίπλοκα και ευαίσθητα τεχνικά θέματα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση των μερών», είπε ο Γκρόσι.

Ο Γκρόσι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναφερόταν προφανώς στις προεδρικές εκλογές του Ιράν που διεξάγονται μεθαύριο Παρασκευή. Ο νέος πρόεδρος του Ιράν αναμένεται να ορίσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έως τα μέσα Αυγούστου. Η θητεία του απερχόμενου προέδρου Χασάν Ροχανί λήγει στις 3 Αυγούστου, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, με την Τεχεράνη να αρνείται -για την ώρα- να πραγματοποιήσει απευθείας συναντήσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με τον τρόπο επαναφοράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην τήρηση των όρων της συμφωνίας, την οποία ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, ωθώντας το Ιράν να αρχίσει να παραβιάζει τους όρους της σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.

Η IAEA δεν λαμβάνει άμεσο μέρος στις διαπραγματεύσεις αλλά καλείται να τις επαληθεύσει και να συνεχίσει τις επιθεωρήσεις στη χώρα.

Το Ιράν μετά το σαμποτάζ στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις τον Απρίλιο για το οποίο κατηγόρησε το Ισραήλ, ανακοίνωσε  ότι θα αρχίσει να εμπλουτίζει το ουράνιο με 60% καθαρότητα, μια κίνηση που θα το φέρει πολύ πιο κοντά στο 90% ποσοστό που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

Τον Ιούλιο του 2015 το Ιράν υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για δραστική αποκλιμάκωση του πυρηνικού του προγράμματος για τα επόμενα 15 χρόνια.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018 προκαλώντας το Ιράν να ξεκινήσει να υπερβαίνει σταθερά τα όρια της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο είχε στόχο να καταστήσει δυσκολότερη την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, μια φιλοδοξία που η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.