Εμμένει η Αλβανία: «Κρατικής ιδιοκτησίας» οι περιοχές στη Χειμάρρα

Εμμένει η Αλβανία: «Κρατικής ιδιοκτησίας» οι περιοχές στη Χειμάρρα

Οι περιουσίες που πρόκειται να απαλλοτριωθούν στη Χειμάρρα υπάγονται σε καθεστώς «κρατικής ιδιοκτησίας» επιμένουν τα Τίρανα, επιπλήττοντας την ελληνική πλευρά και καλώντας την σε «αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας».

Ειδικότερα, σε απάντησή του στην χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για τις περιουσίες στην περιοχή της Χειμάρρας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας εκφράζει την έκπληξη και τη λύπη του για την ανακοίνωση, η οποία όπως υποστηρίζει ότι στηρίζεται σε «διαστρέβλωση των γεγονότων».

Σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, η εν λόγω υπουργική Απόφαση έχει ως στόχο την καταγραφή περιοχών με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης,  οι οποίες - όπως αναφέρει - υπάγονται σε καθεστώς «κρατικής ιδιοκτησίας.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ακόμα ότι η χώρα αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου του Στρασβούργου και εφαρμόζει τις αποφάσεις του, αλλά και ότι «όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήρια σε περίπτωση εικαζόμενων παραβιάσεων αυτών των δικαιωμάτων».

Τέλος δηλώνει το σεβασμό του αλβανικού κράτους στα δικαιώματα των μειονοτήτων και υποστηρίζει ότι η Αλβανία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή σχετικά με τον σεβασμό και την προστασία τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλβανικού ΥΠΕΞ:

«Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις

Το Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας εκφράζει την έκπληξή της για τη δήλωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 11.12.2018.

Ως ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αλβανία αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου του Στρασβούργου και εφαρμόζει τις αποφάσεις του.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα το οποίο απολαμβάνει αδιακρίτως και εξίσου κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Επιπλέον, όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήρια σε περίπτωση εικαζόμενων παραβιάσεων αυτών των δικαιωμάτων.

Το Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών, εκφράζει τη λύπη του για τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ η οποία στηρίζεται σε διαστρέβλωση των γεγονότων. Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, έχει ως στόχο την καταγραφή περιοχών με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης οι οποίες υπάγονται σε καθεστώς "κρατικής ιδιοκτησίας".

Ο Υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι το αλβανικό κράτος τελούσε και θα τελεί πάντοτε υπό την δέσμευση της προστασίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η δέσμευση αυτή αποδεικνύεται από την ένταξή μας στην Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, συνταγματικές εγγυήσεις σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

Απευθύνοντας έκκληση προς την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ευρύ νομικό πλαίσιο, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς η μεγάλη παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή».