Εμ. Μακρόν: Υπομονή «4 έως 6 εβδομάδες» ακόμη για τη χαλάρωση των περιορισμών

Εμ. Μακρόν: Υπομονή «4 έως 6 εβδομάδες» ακόμη για τη χαλάρωση των περιορισμών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τους πολίτες να «αντέξουν» ακόμα «4 έως 6 εβδομάδες» προτού καταστεί δυνατό να χαλαρώσουν ορισμένοι περιορισμένοι που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συζήτησης με σπουδαστές σε ένα κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης σε βιομηχανικά επαγγέλματα στη Σταν, στην περιοχή του Παρισιού, ο Μακρόν τους κάλεσε να «αντέξουν μερικές εβδομάδες ακόμη», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Τέσσερις έως έξι εβδομάδες», πρόσθεσε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ενώ οι δείκτες της επιδημίας έχουν ξαναπάρει την ανιούσα στη Γαλλία, νέα περιοριστικά μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν προσεχώς σε περίπου 20 διαμερίσματα που έχουν τεθεί υπό «αυξημένη επιτήρηση».

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα σε νομάρχες και εκλεγμένους αξιωματούχους των διαμερισμάτων αυτών, που βρίσκονται κυρίως στο Ιλ-ντε-Φρανς και γύρω από μεγάλες μητροπόλεις. Τοπικά λοκντάουν το Σαββατοκύριακο, όπως αυτά στη Νίκαια (νοτιοανατολικά) και στη Δουνκέρκη (βόρεια), μπορεί να αποφασιστούν ως αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση υπολογίζει στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, κυρίως των πιο ευπαθών ομάδων και των προσώπων που φροντίζουν αυτές τις ομάδες, προκειμένου να προσπαθήσει να μετριάσει την πίεση στα νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/2) πως στα μέσα Μαΐου «στο σύνολο των ατόμων άνω των 50 ετών θα προταθεί μια πρώτη» δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, «τα δύο τρίτα των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών θα έχουν εμβολιαστεί» είπε ακόμη ο Καστέξ.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει επίσης αυτή την εβδομάδα συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να ετοιμάσουν την εφαρμογή ενός «υγειονομικού πάσου», που δεν θα είναι «διαβατήριο εμβολιασμού», ενόψει του ανοίγματος χώρων πολιτισμού και εστιατορίων που έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας.