Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής σήμερα για το Brexit - Το τελεσίγραφο της ΕΕ

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής σήμερα για το Brexit - Το τελεσίγραφο της ΕΕ

Κρίσιμης σημασίας είναι η σημερινή ημέρα για τη Βρετανία και την Τερέζα Μέι καθώς οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σε μία έκτακτη σύνοδο κορυφής με αποκλειστικό θέμα το Brexit. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ θα βρεθεί η παράταση του Brexit, με τους ηγέτες της ΕΕ να έχουν θέσει αυστηρούς όρους προς την Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι θέλει παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης έως τις 30 Ιουνίου. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προτείνει μία μεγαλύτερη παράταση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε από τους 27 ηγέτες να υποστηρίξουν μία ευέλικτη παράταση, έως και ένα χρόνο, υπό προϋποθέσεις. 

Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε χθες με την Τερέζα Μέι, θεώρησε πιθανή μια αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή ψηφοφορία η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης Μέι για καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου, με μεγάλη πλειοψηφία, 420 ψήφους υπέρ και 110 κατά. 

Στους 110 βουλευτές που καταψήφισαν την πρόταση της Τερέζα Μέι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, συμπεριλαμβάνονταν 97 Τόρις, και εννέα μέλη του DUP, αλλά και τρεις του Εργατικού Κόμματος, υποστηρικτές του Brexit.

Οι όροι της ΕΕ για παράταση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να συμφωνήσει σε μια δεύτερη αναβολή του Brexit, υπό κάποιες προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των κρατών μελών.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, το προσχέδιο της Συνόδου επισημαίνει ότι «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019 και εάν δεν έχει κυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 22 Μαΐου 2019, θα πρέπει να πραγματοποιήσει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωση αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019».

 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διευκολύνει την εκπλήρωση των καθηκόντων της Ένωσης και να απέχει από κάθε μέτρο το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της», υπογραμμίζει ακόμα το προσχέδιο, θέτοντας σε κάθε περίπτωση ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο στην Τεράζα Μέι.