Αν η Ρωσία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφόρα θα απαντήσουμε πιο «σκληρά»
Α. Μπλίνκεν

Αν η Ρωσία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφόρα θα απαντήσουμε πιο «σκληρά»

Σκληρή κριτική εναντίον της Ρωσίας με αφορμή τη συμπεριφορά της τόσο στο ζήτημα της Ουκρανίας αλλά όσο και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ άσκησε ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι ξεκάθαρο» τόνισε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη του στο BBC, «ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει πολλές φορές ότι αν η Ρωσία συνεχίσει να εμπλέκεται σε εσωτερικά μας ζητήματα αλλά και να παραβιάζει διεθνείς νόρμες, θα απαντήσουμε με πιο σκληρό τρόπο».

Σήμερα ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.μετά τη συγκέντρωση επί εβδομάδες ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα «επιβεβαιώσει εκ νέου την ακλόνητη αμερικανική υποστήριξη για την ουκρανική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα», τόνισε την Παρασκευή ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ.

«Βλέπουμε αυτήν την επίσκεψη ως μια ένδειξη εξαιρετικά ισχυρής υποστήριξης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής υβριδικής επιθετικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Γιεβένι Γιενίν πριν την άφιξη του Μπλίκεν.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για την «ακλόνητη στήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης στον Ζελένσκι τον Απρίλιο, καθώς Κίεβο και Μόσχα αντάλλαζαν κατηγορίες για συγκρούσεις στην ουκρανική ανατολική περιοχή Ντονμπάς με την Ρωσία να συγκεντρώνει στρατεύματα και οπλισμό στα σύνορα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεών της στα ουκρανικά σύνορα στις 22 Απριλίου, βοηθώντας να ανοίξει ο δρόμος για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Η αντιπαράθεση ώθησε την Ουκρανία να ζητήσει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ένταξης του Κιέβου στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Μπλίνκεν – σε συνάντηση που είχε με νατοϊκούς συμμάχους στις Βρυξέλες τον περασμένο μήνα – συζήτησε επίσης τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα 

Η Ουάσινγκτον υπήρξε ο πιο ισχυρός υποστηρικτής του Κιέβου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στο Ντονμπάς μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών, που σύμφωνα με το Κίεβο έχει σκοτώσει 14.000 ανθρώπους μέσα σε επτά χρόνια.