Κορονοϊός: «Εφιάλτης» στη Λατ. Αμερική - Ξεπέρασαν τις 200.000 οι νεκροί

«Εφιάλτης» στη Λατ. Αμερική - Ξεπέρασαν τις 200.000 οι νεκροί

Τα θλιβερά ρεκόρ σπάνε το ένα πίσω μετά το άλλο στη Λατινική Αμερική, η οποία πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο από την πανδημία, με τα κρούσματα να αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι από την covid-19 ξεπέρασαν το Σάββατο τις 200.000.

Τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε αρκετές χώρες, την ώρα που οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς για να συνεφέρουν τις οικονομίες τους. 

Στην Κολομβία την περασμένη εβδομάδα οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 300.000 και οι θάνατοι τους 10.000. Στην Αργεντινή, που αρχικά κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά, καταγράφεται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 200.000. Πέντε κράτη της Λατινικής Αμερικής καταλαμβάνουν πλέον θέσεις στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η Βραζιλία, η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στη Λατινική Αμερική και το δεύτερο βαρύτερο στον κόσμο- καταγράφει πάνω από 2,73 εκατομμύρια μολύνσεις και πάνω από 94.100 νεκρούς.

Η Βραζιλία κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, ενώ χθες ανακοίνωσε χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων 25.800, κάτι που σημαίνει ότι η περιφέρεια δεν θα ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 πριν από σήμερα Δευτέρα το νωρίτερο.

Το Μεξικό κατέγραψε πάνω από 9.000 νέα κρούσματα μόλυνσης το Σάββατο και πάνω από 4.800 χθες Κυριακή, ενώ είναι πλέον η χώρα που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας (47.746).

Το Περού, όπου πρόσφατα ξεπεράστηκε το όριο των 400.000 κρουσμάτων, βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ επικίνδυνη αναζωπύρωση των μολύνσεων μετά τη χαλάρωση της καραντίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να τονώσει την καταρρέουσα οικονομική δραστηριότητα. Κατέγραψε 7.448 κρούσματα μόλυνσης το Σάββατο, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι η Λατινική Αμερική, στην οποία αναλογεί το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει καταγράψει σχεδόν το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη.